post

FitMalaysia di Melaka batal

Nampaknya jerebu yang melanda Malaysia menyebabkan beberapa acara sukan terpaksa dibatalkan termasuk program FitMalaysia edisi Melaka yang dijadualkan berlangsung esok di Dataran Pahlawan Melaka Megamall, Bandar Hilir, Melaka.
Menurut kenyataan KBS, keputusan itu dibuat berdasarkan nasihat dan pandangan daripada Jabatan Kesihatan Negeri Melaka dan Jabatan Alam Sekitar Melaka dengan memberi pandangan aktiviti fizikal di kawasan terbuka adalah tidak digalakkan sekiranya Indeks Pencemaran Udara (IPU) melebihi 100.

“Berdasarkan laporan IPU yang dicatatkan di Bandaraya Melaka pada petang ini adalah sekitar 120 dan dijangkakan berada diparas tidak sehat untuk aktiviti luar esok,” kata kenyataan itu.

“Program FitMalaysia sentiasa mendapat sambutan daripada pelbagai peringkat umur terutamanya kanak-kanak. Oleh itu pihak KBS terpaksa membatalkan program ini untuk mengelakkan risiko orang ramai berdepan dengan masalah kesihatan.”

KBS berkata sebarang pengumuman berkenaan pelaksanaan program FitMalaysia edisi Melaka pada masa yang akan datang akan dimaklumkan kemudian.

“KBS mengucapkan ribuan terima kasih kepada lebih 12,000 orang peserta yang telah mendaftar untuk menyertai program FitMalaysia edisi Melaka,” katanya.

Sumber :-BHarian

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.