Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Faiz Subri ditawar jurulatih di Hungary

Pemenang anugerah PUSKAS 2016 Mohd Faiz Subri mendapat tawaran di luar negara. Meskipun kerjayanya sebagai pemain bola sepak di dalam negara namun beliau diintai oleh negara Eropah iaitu Hungary.
Bukan sebagai pemain tetapi ditawarkan sebagai jurulatih teknikal sukan teqball. Sekiranya beliau menerima tawaran itu sudah pasti beliau menjadi individu pertama dari Malaysia yang berkelana ke luar negara sebagai jurulatih sukan berkenaan.

Presiden Persatuan Teqball Malaysia (MTA) KJ Siva berkata, pemilihan Faiz sebagai jurulatih teknikal sukan berkenaan adalah berdasarkan kemahiran dan pengalamannya hingga berjaya memenangi Anugerah Puskas.

Beliau berkata, Persatuan Teqball Hungary sememangnya sudah menunjukkan minat untuk mengambil Faiz menggalas tanggungjawab terbabit bermula pada musim depan.

“Walaupun kita melihat nama Faiz seakan tenggelam sekarang ini namun ramai tidak tahu di luar negara pemain berkenaan cukup dikenali.

“Mereka sememangnya mahukan Faiz sebagai jurulatih teknikal dan sekarang ini hanya menunggu maklum balas daripada mereka.

“Jika di Hungary, individu yang memenangi Anugerah Puskas cukup dikenali, sekali gus mahukan Faiz menjadi sebahagian daripada barisan kejurulatihan Teqball mereka,” katanya.

Sebelum ini, Harian Metro menerusi ruangan minda dilaporkan oleh Presiden Persatuan Penulis-Penulis Sukan Malaysia (SAM), Datuk Jasni Shafie mendedahkan pemain berusia 33 tahun itu menjalani kehidupan tanpa pekerjaan tetap berikutan industri bola sepak tempatan terkesan oleh pandemik Covid-19.

Keperitan yang melanda pemain bola sepak di Malaysia bukan suatu rahsia lagi sehinggakan ada bekas pemain kebangsaan terpaksa menjual pingat dan trofi kejuaraan yang diterima kerana masalah ekonomi.

Sementara itu, Siva berkata, Faiz menunjukkan minat untuk mengisi kekosongan jawatan itu dan bersedia mengubah haluan daripada seorang pemain bola sepak kepada bidang kejurulatihan.

“Kami sudah memaklumkan perkara berkenaan kepada Faiz dan dia setakat ini bersetuju seterusnya akan mengadakan perbincangan lanjut bersama pihak Persatuan Teqball Hungary.

“Kemungkinan, Faiz akan ke negara berkenaan bermula musim depan dengan kontrak ditawarkan untuk tempoh setahun,” katanya.

Sementara itu, Faiz yang dihubungi enggan mengulas lanjut kerana belum pasti dengan tawaran itu dan masih membabitkan perbincangan awal.

Sumber :-HMetro
Ligakampung ingin mengucapkan syabas kepada Faiz. Memang ia adalah sesuatu yang baharu tetapi tak salah kalau Faiz ingin mencuba. Mungkin pihak Hungary ada matlamat seperti ingin mempopularkan sukan ini di Malaysia.
Jadi Faiz juga boleh belajar sesuatu yang baharu dan boleh menjadi antara nama besar dalam sukan Teqball ini..

Sambil tu layankan video di channel Ligakampung Channel TV.. Jangan lupa subscribe ye

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)