Assalamualaikum dan salam sejahtera
Ramai sangat yang tersesat pasal nak cari maklumat dividen ASB kat blog ni.
Jadi untuk maklumat terbaru nampaknya agihan pendapatan adalah sebanyak 7.30 sen seunit dan bonus 1.25 sen.
- Sumber :- Utusan.
Untuk kiraannya anda boleh cuba rujuk blogsahambaru.
Rasanya sekarang urusniaga di ASB akan dibekukan antara 21 Disember 2009 hingga 3 Januari 2010. Jadi kepada sesiapa yang nak tambah pelaburan cepat-cepatlah menabung dalam Amanah Saham Berhad..
——————————————————————————
RSS Feed
Twitter



December 14th, 2009
zool
Posted in
Tags: 


thanks for the info
Reply
skali skala tersesat di alam maya ni best jugak
Reply
zool
Reply:
December 14th, 2009 at 21:58
sesat takpe jgn disesatkan.. he hehe..
singgahla lagi kalau ada masa lapang ye
Reply
pembekuan ASB hujung tahun tak mesra mak bapak yang nak belikan barangan sekolah untuk anak dia.
kenapa tak beku bulan 11 ke
Reply
asb dah mmg jd tempat pelaburan bg family aku..hi hi hi..sbb interest tggi..tp halal ke?hohohohoh
Reply
bg aku asb ni halal sebab tahun ni diorang bayarkan zakat pendapatan asb kepada sultan pahang sebanyak 1.4 juta…
Reply
Salam, bagi aku pelaburan untuk jangka masa panjang yang terbaik adalah menyimpan emas. Nilai duit kertas atau FIAT ni semakin merosot, berbanding nilai emas yang semakin bertambah.
FYI, nilai emas ni semakin meningkat setiap tahun bahkan melebihi nilai dividen yang diberi oleh ASB sendiri.
Reply
yusof
Reply:
January 3rd, 2010 at 23:55
Harga komoditi EMAS adalah stabil. Nilainya dipengaruhi oleh beberapa faktor, diantaranya kadar tukaran wang asing.Kejatuhan nilai dollar banyak menyumbang kepada kenaikan nilai EMAS.
Saya setuju pendapat tuan EMAS adalah satu bentuk pelaburan yang menguntungkan, namun anda kena berhati2,Inya tidak semudah yang difikirkan. Jika anda membeli emas, secara over the counter melalui BANK, maka nilai EMAS yang dibeli bukan nilai sebenar.Ianya, adalah harga pasaran yang telah dispekulasi. Jumlah sebenar EMAS yang disandarkan tidak diketahui.
Jika anda membeli EMAS secara physical pastikan emas tersebut benar2 tulen.
Reply
ASB memang berjasa, memberikan pilihan kepada rakyat yang baru belajar melabor dari terjerumus dalam skim cepat kaya.
Sebuah artikel berkenaan hukum melabur dalam ASB, menyatakan hukumnya ‘HARUS’.namun PNB tidak pernah menjelaskan dimana dana dilaburkan.
Skim ASB adalah unik,mengikut Prospektusnya, asset/dana dilaburkan dalam saham Equity. Namun prestasinya tidak sejajar dgn prestasi pasaran equiti, pelabur tetap dijamin dengan keuntungan setiap tahun. Kedua, tidak seperti pelaburan unit amanah lain,ASB tidak menyediakan laporan kewangan tahunan kepada pelabor.
Jika anda ingin memastikan, pelaburan anda menepati SYARIAH, kini anda mempunyi pilihan dengan melabur dgn syarikat Amanah swasta berwibawa. Jika anda tidak faham cara pelaburan ini anda perlu mendapat khidmat Consultant yang berlesen.Perkhidmatan mereka adalah percuma.
Anda juga mempunyi pilihan untuk memantau sendiri pelaburan anda secara online. Setakat ini Public Mutual Berhad dan MAAKL menawarkah khidmat online secara percuma kepada semua. CIMB hanya menawarkan perkhidmatan utk pelabur yg mempunyi simpanan >RM100,00.
Jika anda merancang melabur untuk jangkamasa melebihi 3 tahun, eloklah anda pertimbangkan cara pelaburan ini.Cuma, jangan terperangkap dengan agen-agen yang tidak berpengalaman dengan menjanjikan pulangan tidak menasabah.Tidak kurang 90,000 Consultant dan agen2 unit amanah diseluruh negara mewakili 47 syarikat.
Dapatkan khidmat Consultant yang berpengalaman dan terlatih, Insyaallah!, anda akan rasa kelebihannya dan meneroka rahsia serta menafaat pelaburan sebenarnya yang tidak pernah anda bayangkan..
Yusof(Yusjaa@gmail.com)
Reply
simpanan masa depan mmg penting….ada bnyak lg alternatif lain yg perlu dikaji…
contohnya…simpanan bersama ETIQA Takaful iaitu anak syarikat MAYBANK,dengan pelan MESRA, contoh jika anda menyimpan sebanyak RM100 setiap bulan selama 20 tahun, anda akan mendapat pulangan sebanyak RM26000(kiraan minimum 5.5% dan akan meningkat ikut keadaan semasa serta amaun ditolak dengan zakat,anda x perlu keluarkan zakat),antara faedah lain…jika anda ditahan di wad,sehari anda akan dibayar RM50,dan juga manfaat kematian sehinga RM 100000.Bayangkn anda ada satu simpanan tetap dengan pulangan yang menguntungkan serta perlindungan kepada waris anda sekiranya sesuatu berlaku kepada anda dengan hanya RM 100 sebulan.tidoq lena lah anda…fikirkanlah….minimum RM60,maksimum ikut kemampuan anda…ASB merupakan satu bentuk pelaburan yg sanagt menarik….bg saya,,,,jika anda mampu RM300 sebulan bg pelaburan….eloklah jika hanya RM200 diletakkn dalam ASB dan selebihnya disimpan bersama TAKAFUL…….ini kerana TAKAFUL akan membantu sekiranya anda ditimpa musibah….kalau x dak musibah…anda akan mendapat pulangan beserta dengan untung…renungkanlah
Reply