post

Delia Arnold Bersara dari Sukan Skuasy

Pemain skuasy wanita nombor dua negara, Delia Arnold mengambil keputusan mengejutkan untuk bersara dari sukan skuasy. Beliau yang telah melibatkan diri dalam sukan ini selama hamper 20 tahun menjelaskan dalam surat persaraan bahawa persembahan yang kurang menyerlah serta kurang motivasi merupakan penyebab utama persaraan.

Walaupun ia adalah keputusan yang sukar, saya tidak kesal untuk menggantung raket. Malah, saya telah memikirkannya sejak beberapa bulan lalu dan sudah masanya untuk memberi laluan kepada pemain muda.

“Selain itu, saya juga agak kurang menyerlah sejak kebelakangan ini, Tiada lagi motivasi untuk saya meneruskan sukan ini,” kata juara kebangsaan dua kali pada 2015 dan 2016 dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh SRAM.

Pemain nombor 17 dunia itu mengakui pemain remaja, S. Sivasangari, 17, dan adiknya, Rachel, 20, semakin meningkat dan mampu mengambil alih tugas daripada pemain senior.

Rachel Arnold , adik kepada Delia yang masih bersaing dalam sukan skuasy

Delia mewakili negara di peringkat senior sejak 2006, mempunyai lapan gelaran sepanjang kariernya selain membantu Malaysia memenangi tiga pingat gangsa berturut-turut di Kejohanan Dunia Berpasukan Wanita pada 2008, 2010 dan 2012 sebelum meraih perak pada 2014.

Pencapaian terbaiknya dalam acara individu adalah separuh akhir kejohanan berprestij Terbuka British pada 2015.

“Jika ada kekecewaan, ia pastinya tidak dapat memenuhi sasaran saya berada dalam kelompok 10 terbaik dunia. Paling hampir adalah ketika menjadi pemain nombor 12 dunia pada Sept 2015,” kata Delia, yang datang daripada keluarga yang berjaya dalam skuasy.

Bapanya, Raymond sebelum ini adalah bekas penjaga gol skuad bola sepak Kuala Lumpur, sebelum aktif dalam sukan skuasy dan akhirnya menjadi jurulatih negara manakala abangnya, Timothy adalah juga bekas pemain kebangsaan yang kini menjadi jurulatih di Singapura.

Berita itu pasti satu kejutan buat SRAM, yang berdepan dilema terutama selepas juara dunia lapan kali, Datuk Nicol David turun ke ranking ketujuh dunia manakala pemain nombor tiga negara, Low Wee Wern masih dibelenggu kecederaan lutut.

“Dia adalah pemain yang disayangi, sering ceria dan sentiasa memberikan yang terbaik untuk negara. Kami mendoakannya berjaya dalam rancangan masa depannya dan berharap dia akan kembali dan berkhidmat sebagai jurulatih atau di pihak pengurusan dalam SRAM,” kata Maniam. –Bernama

Ligakampung.com mengucapkan selamat maju jaya kepada Delia Arnold. Mungkin ia satu keputusan yang berat tapi terpaksa dilakukan oleh beliau untuk masa depannya. Semoga beliau mampu menurunkan ilmu skuasy kepada para pelapis di luar sana.

 

Please follow and like us:
error0

2 thoughts on “Delia Arnold Bersara dari Sukan Skuasy

  1. Pingback: Skuad Remaja Wanita Skuasy negara kekalkan kejuaraan – Ligakampung.com

  2. Pingback: 2 pemain skuasy negara muncul juara dalam dua kejohanan berbeza – Ligakampung.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.