Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Datuk Lee Chong Wei digantung sehingga 1 Mei 2015

Kes bekas pemain badminton no 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei akhirnya terjawab.
Persatuan Badminton Dunia (BWF) telah memutuskan bahawa pemain badminton kebangsaan itu digantung selama 8 bulan bermula dari Ogos 2014 sehingga 1 Mei 2015.

Ini bermakna beliau boleh menyertai kejohanan selepas 1 Mei ini. Antaranya Kejohanan Dunia serta untuk layak ke Kejohanan Olimpik 2016 di Rio De Janeiro pada tahun 2016.Lee dalam sidang akhbar bergembira dengan keputusan tersebut dan akan bersedia untuk menghadapi kejohanan akan datang termasuk Piala Sudirman pada 10-17 Mei ini. Beliau juga dijangkakan akan menyertai Sukan SEA di Singapura pada Jun sebelum bertarung di Jakarta pada Ogos untuk mengejar Kejuaraan Dunia.
BADMINTON-lee-chong-wei

Panel anti-doping BWF melalui siasatan berpuas hati bahawa pemain badminton itu tidak menipu sebaliknya akibat kelalaian menggunakan bahan terlarang.

Lee Chong Wei, 32 tahun merupakan pemegang pingak perak Sukan Olimpik dan pernah memenangi 55 kejuaraan dunia. Beliau sebelum ini mungkin boleh digantung selama 2 tahun yang mungkin akan menamatkan karier beliau namun telah membuat rayuan.

// Satu keputusan yang baik bagi sukan Badminton Negara. Namun saya masih menanti bakal pengganti Lee Chong Wei. Secara peribadi, agak sukar untuk Lee Chong Wei mencapai matlamat menjuarai Kejohanan Olimpik 2016 memandangkan usianya yang semakin meningkat ditambah lagi peningkatan beberapa pemain muda dunia (tidak termasuk pemain muda Malaysia). Mungkin ianya satu cabaran untuk Lee Chong Wei dan juga BAM untuk mencari alternatif bagi menyemarakkan lagi sukan badminton di Malaysia.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)