Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Chong Wei bakal beraksi di Terbuka Malaysia 2019

KUALA LUMPUR: Jurulatih perseorangan lelaki, Datuk Misbun Sidek menjangkakan Lee Chong Wei akan kembali beraksi  dalam latihan selepas rehat Tahun Baru Cina.

Misbun gembira melihat kemajuan Chong Wei  sejak dia melaporkan latihan kecergasan pada awal bulan ini.

Ketua jurulatih itu berkata, pemenang pingat perak tiga kali Olimpik perlu mempertingkatkan diri sekiranya ingin beraksi di Terbuka Malaysia pada bulan April . Misbun tidak ragu-ragu bahawa bekas pemain nombor satu dunia itu akan dapat kembali berdasarkan prestasi yang ditunjukkan dalam latihan.

“Dia pasti boleh bermain jika dia mahu (di Terbuka Malaysia), tetapi adakah dia mahu hanya bersaing dalam kejohanan atau pergi untuk menang?” Kata Misbun.

“Dia mempunyai sasaran untuk dicapai kerana dia adalah jenis pemain sebegitu. Dia akan bermain sehabis mungkin, “kata Misbun.

“Dia mempunyai hasrat untuk kembali bermain dalam kejohanan kompetitif kerana dia sudah lama tidak beraksi.”

Pemain berusia 36 tahun itu telah keluar dari persaingan sejak Julai tahun lalu selepas didiagnosis dengan kanser hidung. Dia telah menetapkan sasaran  untuk kembali ke All-England pada Mac tetapi terpaksa membatalkan rancangannya berikutan nasihat doktor.

Misbun berkata bahawa Chong Wei telah konsisten dalam mengendalikan kondisinya dan menghabiskan masa di gimnasium tiga kali seminggu pada hari Isnin, Rabu dan Jumaat.

“Kecergasannya tidak 100 peratus lagi, dan itu dijangkakan. Terdapat banyak aspek yang masih kurang terutama dari kuatannya, dan ototnya telah lembut sedikit, “kata Misbun.

“Dia tidak  lengkap sebagai pemain sebelum ini, jadi dia belum bersedia untuk kejohanan. Tetapi saya percaya tidak ada masalah baginya untuk kembali ke tahap teratas.

“Jika dia boleh berlatih kira-kira dua jam sehari dan melakukan 20 kali dalam sebulan selepas rehat Tahun Baru Cina, dia akan dapat membina dirinya dengan baik pada tahap kompetitif di Terbuka Malaysia.”

Tanpa sebarang kejohanan sejak akhir separuh akhir Terbuka Indonesia pada bulan Julai, Chong Wei jatuh dari tangga ke-2 ke No. 31 dunia dalam ranking terbaru BWF.

Baca lebih lanjut di The Star

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)