post

Formasi Futsal yang boleh digunakan

Hari ni Jamal diberikan tugasan untuk memberikan info mengenai formasi yang biasa digunakan dalam permainan futsal. Main futsal ni berbeza dengan permainan bola padang.
Dari segi saiz, kuantiti pemain juga memberikan perbezaan antara kedua-dua permainan yang menggunakan kaki dan bola ini. Dalam futsal hanya terdapat 5 pemain dimana salah seorang perlu bertindak sebagai penjaga gol.
Dalam permainan futsal ada 2 prinsip yang perlu menjadi perhatian setiap pasukan iaitu l

1) Dalam setiap pasukan mesti ada sekurang-kurangnya seorang pemain menyerang. Pemain serangan yang baik dapat membantu mengurangkan tekanan bagi pemain pasukan.
2) Mesti ada pemain yang sentiasa bertahan. Pemain ini lebih dikenali sebagai last man yang bertindak untuk mengawal sebelum serangan dari pihak lawan.

Untuk serba sedikit prinsip yang perlu diketahui terutama oleh pengurus/jurulatih setiap pasukan. Tanpa pengurus/jurulatih pasukan akan jadi tunggang langgang tanpa arah.
DI sini Jamal nak berikan beberapa formasi yang sering digunakan.

1) Diamond

  • Formasi ini amat popular dimana seorang pertahanan akan berada di bahagian kotak penalti dan diapit oleh dua pemain di kiri dan kanan. Seorang penyerang diperlukan di bahagian serangan atas.
    Kelebihan :-
  • Membantu ruang bagi pasukan.
  • Memberikan bantuan dari segi displin dan tanggungjawab dimana terdapat tugas utama bagi para pemain.
  • 2 pemain tengah mempunyai tugas untuk membantu samada ketika serangan atau pertahanan manakala yang bawah kekal.

Kelemahan :=

  • Kebiasaannya pemain akan lebih gemar menyerang berbanding bertahan. Ini kerana bahagian sayap biasa menumpu kepada serangan yang menyebabkan ruang pertahanan mudah bocor.
  • Kedua pemain tengah perlu cergas , pantas terutama untuk melakukan serangan atau pertahanan melalui tepi.

2) Square

  • Formasi ini adalah berbentuk 2-0-2. Ia memecahkan empat pemain kepada 2 ruang utama di bahagian serangan dan pertahanan.
    Ia mudah dan membantu untuk menguatkan bahagian serangan atau pertahanan secara kembar.

Kelebihan :-

  • Memberikan keseimbangan antara serangan dan pertahanan.
  • Serangan dan pertahanan akan membantu antara satu sama lain.

Kelemahan :-

  • Pertahanan akan menjadi lemah jika pertahanan bersama serangaan dan pemain menyerang tidak mahu turun bertahan.
  • Ia menjadi kesukaran bagi penyerang mana yang perlu membantu bahagian pertahanan.

3) Pyramid

  • Berbentuk piramid, formasi ini lebih dalam bertahan dimana seorang pemain tengah akan ditugaskan untuk menyokong pertahanan atau serangan.

Kelebihan :-

  • Ia adalah corak bertahan dan sesuai untuk menentang pasukan yang lebih kuat menyerang. Penggunaan counter attack adalah peluang untuk menjaringkan gol.
  • Mempunyai seorang penyerang yang memang menumpukan tugas kepada serangan sahaja.
  • Ia memberikan tujuan utama bagi salah seorang pertahanan dimana seorang mesti berada di posisi bertahan.

Kelemahan :-

  • Dua pertahanan tidak boleh mengharapkan pemain tengah semata-mata untuk melakukan serangan.
  • Pemain tengah mesti mempunyai stamina yang kuat untuk menyokong pertahanan dan serangan.

4) The Y

  • Formasi ini berisiko dan lebih banyak digunakan jika melawan pasukan yang lemah atau inginkan jaringan.

Kelebihan :

  • Sesuai untuk melawan pasukan lemah atau ketika memerlukan jaringan gol.
  • Seorang pemain di belakang sebagai last man.
  • Sesuai jiga bermain high pressing.

Kelemahan :-

  • Memerlukan pemain yang cepat memahami konsep untuk menukar kerana kaedah ini berisiko.
  • Jika penyerang tidak dapat melakukan serangan ia memberikan ruang kepada pasukan lawan untuk mendapatkan gol.

Walau apa pun taktik yang digunakan, latihan dan juga keserasian antara para pemain adalah penting. Jamal percaya kalau pasukan anda mempunyai pemain yang baik pasti mudah untuk memahami taktik ini.
Selamat berfutsal semua.

Sumber : 5Aside

Please follow and like us:
error0
post

Belajar Cara Untuk Menimbang Bola

Hari ni boss memberikan tugasan kat Jamal untuk membuat artikel pasal menimbang (juggle) bola. Kalau nak ikutkan, Jamal bukan pandai sangat menimbang bola ni, tapi bolehlah sedikit sebanyak. Sebagai bekas pemain bola sepak, timbang bola ni salah satu perkara yang ditekankan oleh coach. Ia dapat membantu meningkatkan skill kawalan bola apabila kita dapat mengimbangkan bola dengan baik.

Terus kembali kepada tajuk untuk belajar menimbang bola.  Perkara paling utama adalah sentiasa melakukan latihan demi latihan. Tak semua orang boleh mahir menimbang dengan dua atau tiga kali percubaan.

Jamal akan memberikan beberapa poin untuk anda gunakan dalam latihan.

  • Ketika menimbang bola, gunakan semua badan anda (kepada, dada, bahu dan semestinya kaki anda). Gunakan kedua-dua belah kaki. Mula-mula memang susah terutama kaki yang bukan dominan, tapi apabila anda kerap gunakan kaki yang lemah ia akan menjadi biasa.
  • Fokus pada kawalan bola. Kebanyak pemain yang kurang mahir dalam timbang bola ini akan mempunyai sentuhan yang kureng. Kalau kita lihat ramai pemain yang selalunya sentuhan pertama jauh dari jangkauan. Ini kerana kurang latihan pada kawalan. Dengan melakukan latihan ‘juggle’ ni akan memberikan skill yang lebih kepada pemain.
  • Kemahiran juggle ini membantu pemain untuk mengawal bola dalam pelbagai situasi. Jika berlaku sentuhan yang tidak baik, kita akan mempunyai idea lain untuk mengawal semula.
  • Ketika juggle, dapatkan rhythm untuk mengekalkan keseimbangan bola tersebut. Lepas anda dapat rhythm, ia akan menjadi mudah. Anda tahu berapa kekuatan tendangan yang perlu dilakukan.
  • Lakukan latihan juggling 20 minit sehari Setiap minggu cuba naikkan sasaran anda untuk juggle. Selepas mahir, mungkin boleh buat trick yang baru.
  • Boleh lihat di Youtube tentang cara pemain atau freestyler mengawal bola tersebut. Jamal cadangkan korang tengok Sean Garnier ataupun Will John. Kat Malaysia ni boleh tengok Azri Trickster atau Qhouirunnisa

[ Freestyler Malaysia yang Korang Wajib Kenal ] .

Latihan Juggling

  1. Mula-mula pastikan timbang bola menggunakan kedua-dua belah kaki. Ingat, dua-dua belah kaki dan lakukan ini berkali-kali. Minggu pertama cuba dapatkan 10 kali, minggu kedua 20 kali dan seterusnya. Sentuhan itu sebaik-baiknya naik hingga menghampiri tangan anda.
  2. Selepas itu lakukan dua kali pada kaki kanan dan dua kali pula pada kaki kiri. Cuba untuk konsisten menendang bola pada arah yang sama.
  3. Cuba bertukar-tukar kaki ketika menimbang. Selepas mahir, cuba pula timbang sehingga bola melepasi bahu anda. Tapi tak perlu sampai lepas kepala pula sebab yang tu anda boleh lakukan selepas dah betul-betul mahir.
  4. Jangan lupa memakai kasut yang sesuai. Bagi yang belum mahir, elok pakai kasut futsal dan bola saiz 5.

Selain meminta Jamal buat entri ni, boss juga minta anda semua follow Instagram dia . Korang klik link ni https://www.instagram.com/zool78/ . Kasi tambah ramai-ramai kat Insta dia. Dia tengah nak belajar timbang bola tu.

Beberapa video tentang cara nak timbang bola

Please follow and like us:
error0
post

Cara Bermain 9-Ball Pool

Untuk kali ini Jamal telah diminta oleh boss untuk menulis mengenai permainan pool iaitu bagi kategori 9-ball pool. Jamal bukan pakar dalam permainan indoor games ni tapi memandangkan telah diberi tugas maka Jamal cuba sebaik mungkin untuk menulis artikel mengenai salah satu jenis kategori dalam permainan pool.

Sebelum tu elok kiranya Jamal terangkan serba sedikit mengenai pool ni. Ia merupakan sukan dalam (Indoor sport) dimana permainan dilakukan di meja yang mempunyai 6 poket dimana bola perlu dimasukkan ke dalamnya. Dalam pool terdapat banyak kategori seperti ‘ eight-ball’, ‘nine-ball’, ‘ten-ball’,’seven-ball’, ‘straight pool’ dan banyak lagi.

Seperti yang Jamal bagitau sebelum ini, Jamal akan menerangkan mengenai kategori ‘9-ball pool’.

PENGENALAN

Namapun 9-ball jadi ianya mempunyai 9 biji bola yang disusun di dalam cue. Pemenangnya adalah pemain yang berjaya memasukkan bola no 9 yang berwarna kuning dan putih(sila rujuk gambar di bawah ni). Untuk memasukkan bola tersebut anda perlu memasukkan bola lain secara turutan.

SUSUNAN

Susunan bola juga sedikit sukar memandangkan hanya terdapat 9 bola dimana akan terdapat 6 ruang kekosongan ketika meletakkan bola di segi tiga (triangular) tu(rujuk gambar bawah). Susunan bola tidak tetap cuma no 9 mesti di tengah dan no 1 di hadapan.

PERATURAN

Peraturan adalah mudah dimana anda perlu memasukkan semua bola mengikut turutan dengan diakhiri bola bernombor 9. OO ye, tak semesti anda kena masukkan nombor ikut turutan tetapi yang pastinya anda perlu menembak bola ikut turutan. Sebagai contoh : kalau sekarang ada no 2, anda perlu menembak kea rah bola nombor 2. Tetapi sekiranya bola nombor 2 yang ditembak itu mengenai bola nombor 5 maka anda tetap dikira lepas untuk tembakan selanjutnya. Kalau terus tembak dan kena no 9 lagi cantik, anda dah terus menang je game tu.

Sekiranya tembakan anda tidak memasukkan bola maka pusingan anda akan diambil oleh pihak lawan.

DENDA (FOUL)

Anda akan dikenakan denda sekiranya :-

  • Melanggar atau mengusik bola putih(bola yang disasarkan tu)
  • Dilatih dalam perlawanan
  • Menonjol bola dengan kedua-dua belah kaki tidak dijejak lantai
  • Bola putih masuk ke poket atau terkeluar dati meja
  • Menembak bola tidak mengikut turutan
  • Bola putih tidak terkena sasaran
  • Memasukkan bola 9 dan juga bola putih sekaligus

Selepas dikenakan denda, pemain lawan boleh meletakkan bola tersebut di mana-mana kawasan di meja.

PERKARA LAIN PERLU DIKETAHUI

  • Sekiranya seseorang pemain melakukan kesilapan(denda) tiga kali berturut-turut maka perlawanan tersebut secara automatic dimenangi pihak lawan.
  • Bola dan poket lebih besar dari bola ‘8-ball’

Itu serba sedikit yang dapat Jamal terangkan mengenai permainan pool ‘9-ball’ ni.  Untuk lebih lanjut korang boleh tengok video ni

Sumber :-Rileys.co.uk

Sukan pool 9 ball ini ada dipertandingkan di Sukan SEA namun para atlet Malaysia semakin suram dengan sukan ini.

Please follow and like us:
error0
post

Tips Bola Sepak : Cara Untuk Menendang Bola Tepat

Agak lama Jamal menyepikan diri. Untuk kali ini, boss minta Jamal tulis artikel tips untuk menendang bola dengan tepat. Dengar cerita boss sekarang ni rajin main bola sepak dengan jabatan. Mungkin dia nak lawan team Jamal lepas ni.
Tapi memang tak mungkin sebab Jamal masih tak nak expose diri waima pada boss pun. Menendang bola tepat ke sasaran memang bukan satu tugas mudah. Latihan dan dedikasi akan dapat memperbaiki ketepatan untuk seorang pemain dalam menghalakan arah laluan bola itu.
Pentingnya anda mempunyai latihan yang mencukupi untuk memastikan posture badan serta pergerakan itu selari bagi memastikan bola itu sampai tepat ke sasaran. Jamal kongsikan serba sedikit tips yang boleh korang(boss) amalkan:-

1) Tumpukan pada kawasan bola itu jatuh. Anda kena melihat lokasi itu setepat yang mungkin. Sebelum melakukan sepakan, lihat kawasan tersebut.

2) Belajar untuk meletak kedudukan sokongan kaki. Anda mungkin mempunyai tendangan yang kuat, tetapi tanpa sokongan dan kedudukan kaki yang tepat, arah bola akan menjadi liar dan tidak tepat ke sasaran. Di mana anda meletakkan kaki dan kedudukan anda membengkok kaki akan mempengaruhi ketepatan arah.
Ia juga akan membantu tahap ketinggian bola untuk bergerak ke arah yang dituju. Jika anda ingin memastikan bola rendah dan tepat, letakkan kaki sokongan anda secara langsung sejajar dengan bola dengan kaki anda lurus ke depan. Ini dapat mengekalkan trajektori bola dari padang. Jika anda menendang dengan kaki kanan, letakkan kaki kiri untuk menujuk ke arah itu.
Jika anda mahu bola bergerak tinggi, letakkan kaki kiri lebih jauh daripada level bola.

3) Pastikan posisi badan anda betul. Bahu dan lengan berada di posisi terbaik akan membantu ketepatan rembatan anda. Apabila merembat bola rendah, hayunkan sedikit tangan untuk menyeimbangkan geseran kaki anda ke bola.
Untuk bola yang lebih tinggi, kaki pendukung anda mestilah berada di belakang badan anda.

4) Pastikan mata anda tepat pada bola. Jangan tengok ke depan apabila menendang. Mata anda perlu melihat kepada bola dan hanya sekejap melihat sasaran. Menumpukan pada bola akan membantu anda meletakkan kaki anda pada sasaran yang tepat.

5) Rembat sekuat hati anda. Apabila anda telah belajar menguasai kedudukan dan badan, ayunan kaki anda kedepan. Selepas anda dapat menguasai kedudukan postur badan, anda boleh melatih kawalan kekuatan tendangan anda.Untuk mendapatkan tendangan yang kuat, gunakan bahagian dalam kaki anda. Jika anda melakukan sepakan voli, gunakan bahagian kaki atas.

Rujukan :Sport Rec

Korang boleh tengok video di Youtube ni https://www.youtube.com/watch?v=e3cdiSWpxC0

Please follow and like us:
error0
post

Kenapa Marathon 42 kilometer ?

Korang minat lari Marathon? Sekarang ni memang banyak acara larian di Malaysia ni. Sampai ramai yang terkeliru dan menyebut setiap larian itu adalah marathon.
Sebenarnya ramai yang terkeliru sampai lari 5 kilometer pun dianggap marathon. Tak mengapa, sebab mungkin anda tak tahu. Jadi Jamal yang pernah beberapa kali lari marathon ni nak explain sikit tentang larian marathon.
Untuk makluman anda, jarak bagi acara larian untuk ditakrifkan sebagai marathon adalah 42.195 kilometer. Amacam? Memang jauhkan?
Bagi pelari elit, mereka mengambil masa kira-kira 2 jam 05 minit(lelaki) manakala 2 jam 22 minit (wanita). Bagi pelari amatur pula boleh mengambil masa kira-kira 4 jam 22 minit (lelaki) manakala 4 jam 48 minit (wanita).
Ini merupakan anggaran dari Very Well Fit. Mungkin bagi pelari Malaysia ia akan berbeza pula masa yang direkodkan.

Kenapa Marathon 42 Kilometer

Mengikut sejarahnya, Marathon adalah nama sebuah daerah di Yunani (Greece). Berlaku Perang Marathon pada tahun 490 Sebelum Masihi (SM) di Teluk Marathon olen tentera Yunani dari Athens yang melawan serangan angkatan Persia.
Setelah perang berjaya dimenangi oleh tentera Yunani, seorang pengutus pesan bernama Pheidippides telah dihantar ke Athens untuk memberitahu tentang kemenangan mereka.
Menurut sejarah, Pheidippides telah berlari tanpa henti dari Marathon menuju ke Athens dan sejurus sampai ke lokasi beliau telah meninggal dunia akibat keletihan.

Ketika sukan Olimpik bermula pada tahun 1896, acara lumba lari Marathon diperkenalkan bagi memperingati sejarah Pheidippides yang berlari sekitar 40 kilometer ketika itu.
Beberapa pelari Amerika Syarikat yang menyertai acara ini di sukan Olimpik ini telah memperkenalkan sukan ini ke negara asal dan pada tahun 1897 lumba lari Boston Marathon mula dianjurkan sehingga ke hari ini.
Ia kini menjadi acara lumba marathon yang tertua dan terhebat di dunia.

Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa(International Olympic Committee, IOC) pada tahun 1907 mempersetujui bahawa jarak marathon adalah 25 batu (40 km) untuk Olimpik 1908 di London.
Namin ketika pemetaan laluan dilakukan mereka memutuskan untuk jarak 26 batu (dari Windsor Castle menuju White City Stadium). Laluan tersebut ditambah dengan satu pusingan trek (586 ela 2 kaki) agar garisan penamat berada betul-betul di depan singgahsana diraja.
Laluan tersebut akhirnya diubah abila pintu masuk berlainan digunakan diikuti dengan separuh pusingan trek 385 ela dan tamat di tempat yang sama.
Jarak itu telah menjadi 26 batu 385 ela yang kini bersamaan dengan 42km 195 meter yang akhirnya ditetapkan sebagai jarak rasmi lumba Marathon oleh International Amateur Athletic Federation (IAFF) pada Mei 1921.
Jarak tersebut juga diberikan julat toleransi tambahan maksima 42 meter (0.1%) sebagai antisipasi kesalahan pengukuran (1 meter tambahan per 1 km).

Pada awalnya, acara Marathon ini hanya dibuka kepada kaum lelaki. Ia dibuka secara rasmi untuk atlet wanita hanya pada Olimpik 1984 di Los Angeles, Amerika Syarikat.
Rekod dunia bagi acara Marathon bagi kategori lelaki dilakukan oleh Eliud Kipchoge (Kenya) dengan catatan 2 jam 01 minit 39 saat yang dilakukan di Berlin pada tahun 2018. Bagi kategori wanita pula Paula Radcliffe masih memegang rekod dengan catatan masa 2 jam 15 minit yang dilakukan di London pada tahun 2003.
Bagi rekod Malaysia pula ianya dicatatkan oleh Tan Huong Leong pada Marathon Tokyo 2018 dengan catatan 2 jam 25 minit 28 saat.

Sumber :- JOm Lari
JOm Kita Lari via Adha .ms

Please follow and like us:
error0
post

Apa itu Hoki 5S ?

Skuad hoki remaja negara berjaya memenangi emas dalam Kejohanan Hoki 5S di Kejohanan Olimpik Belia 2018. Tapi tahukah korang semua apa itu Hoki 5S? Kebiasaannya hoki dimainkan oleh 11 pemain sama seperti sukan bola sepak. Untuk perlawanan hoki 5S ini ia dimainkan di dalam padang yang lebih kecil.

Sambil tu, Ligakampung.com nak berkongsi sedikit apa itu Hoki 5S atau Hoki 5 Sebelah. Hoki 5S ini mula diperkenalkan secara komersial pada Sukan Olimpik Belia 2014. Walaupun ianya telah dimainkan lebih lama namun ia hanya mula mengambil bahagian dalam kejohanan berprestij pada Kejohanan Olimpik Belia 4 tahun lalu.
Padang bagi Hoki 5S berbentuk segiempat tepat dimana hanya sepanjang 55 meter dan 41.70 meter lebar iaitu setengah dari keluasan padang hoki biasa. Berbeza dalam perlawanan hoki biasa dimana untuk menjaringkan gol pemain perlu masuk dalam kotak penalti sebaliknya dalam hoki 5S ini pemain boleh menjaringkan bola dimana-mana.

Ia mula menjadi perlawanan kompetitif pada Kejohanan Belia Olimpik 2010 di Singapura dimana ianya dimenangi oleh jaguh dunia iaitu Australia bagi acara lelaki manakala Belanda pula menguasai acara wanita.
Pada tahun 2014, FIH telah melakukan perubahan apabile menukar format Hoki 5S termasuk dari segi kaedah padang, peraturan dan format perlawanan. Pada Kejohanan Belia Dunia 2018 di Nanjing China, sekali lagi Australia menguasai emas manakala China pula berjaya menguasi bahagian wanita.


Perlawanan ini menjadi lebih menarik dan pantas dimana kecergasan pemain dituntut. Macam perlawanan futsal tetapi menggunakan kayu untuk menjaringkan gol. Dengan versi yang lebih pendek, mungkin Hoki 5S mungkin akan lebih dikenali serta banyak pasukan boleh menyertai kejohanan yang dianjurkan serta boleh menarik lebih ramai penonton.

Antara beberapa ciri permainan Hoki 5S adalah :-

1) Maksimum 5 pemain bagi setiap pasukan dalam sesuatu perlawanan.
2) Setiap pasukan dibenarkan melakukan 4 pertukaran dimana

  • Pertukaran boleh dilakukan pada bila-bila masa
  • Tiada had pemain boleh ditukarkan
  • Pemain yang masuk hanya dibenarkan selepas pemain yang digantikan keluar dari padang
  • Pertukaran tidak boleh dilakukan bagi pemain yang sedang digantung (seperti permainan hoki) masa
  • Selepas masa gantung tamat, pemain boleh ditukarkan tanpa pemain yang digantung masuk ke dalam padang.
  • Masa tidak akan diberhentikan ketika penggantian kecuali tidak cukup pemain atau penjaga gol yang digantung

Hoki 5S juga dimainkan di dalam dewan

3) Setiap pemain mesti mempunyai ketua pasukan dimana pengganti ketua pasukan perlu berada di gelanggang sekiranya ketua pasukan digantung.
4) Ketua pasukan bertanggungjawab terhadap kelakukan para pemain dan memastikan penggantikan mengikut prosedur ditetapkan.
5) Perlawanan berlangsung dalam 3 tempoh dimana 15 minit bagi setiap tempoh dan 2 minit rehat .
6) Pasukan menjaringkan lebih gol dari pihak lawan merupakan pemenang .
7) Tiada pukulan sudut penalti sebaliknya penalti satu lawan satu bagi kesalahan tertentu.
8) Tiada keputusan seri. Setiap perlawanan perlu mempunyai pemenang. Sekiranya masih seri selepas tamat masa perlawanan :-

a) Masa tambahan akan diadakan selama dua minit dimana setiap pemain akan dikurangkan satu pemain.
b) Jika masih seri , satu lagi pemain akan dikeluarkan selepas dua minit
c) Jika masih seri pasukan akan bermain dengan seorang pemain padang dan seorang penjaga gol.
d) Masa tambahan akan ditamatkan sekiranya terdapat pasukan yang menjaringkan gol. Kiranya macam gol emas dalam perlawanan bola sepak.

9) Cara menjaringkan gol :-
– Gol dikira sekiranya bola melepasi penuh gawang gol
– Gol dikira sekiranya bola disentuh oleh pemain (termasuk penjaga gol) dimana-mana kawasan padang
– Penjaga gol tidak boleh menjaringkan gol menggunakan badan, tangan, kaki atau tumit

Untuk maklumat lanjut korang boleh baca undang-undang di laman web FIH ni.

Panjang sangat pula kalau Jamal nak tulis kat sini.

 

Korang boleh baca juga komen-komen pemain handalan yang pernah beraksi dalam Kejohanan Hoki 5S ni.

https://www.theepochtimes.com/hockey-5s-a-new-game-in-the-making_8853.html

Jamal nak merasa juga bermain Hoki 5S ni tapi kat tempat Jamal ni sukan hoki tak berapa popular. Nak cari pemain-pemain memang susah. Jamal nak tengok kalau Menteri Belia dan Sukan perhatikan sukan hoki 5S ni. Selain dari berpeluang mencari pemain-pemain muda dapat juga menambahkan lagi koleksi pingat pasukan Malaysia. Mungkin selepas ini hoki 5S boleh diperkenalkan di peringkat akar umbi bagi memastikan ianya

Please follow and like us:
error0
post

Belajar Lipat Gulung dalam Sepak Takraw

Hari ni Jamal nak kongsi sikit pasal libasan gulung. Teknik libasan gulung ni memang Jamal cukup suka gunakan bila main jadi killer. Bukan nak cakap besar tapi memang Jamal lagi suka main lipat gulung dari guna lipat Pari tu.
Lagi feel bila landing lepas buat gulung. Tapi silap landing boleh patang tulang rusuk. Jangan main-main kalau takde skill dan keberanian yang tinggi. Sebelum Jamal kongsi teknik, kita tengok dulu sejarah sikit tentang lipat gulung ni.
Menurut pembacaan Jamal, teknik ni mula dipopularkan oleh Allahyarham Mohd. Nor Othman yang dikenali sebagai ‘Non Pekang’ pada awal tahun 1960-an dulu.

Kemahiran melakukan aksi gulung ini juga memerlukan lompatan yang tinggi sebab korang perlu melayangkan badan di udara sambil melibaskan kaki. Korang kena betul-betul aim bola takraw tu betul-betul sebab tujahan tepat kat kaki memang boleh menghasilkan rejaman yang laju.
Cuma kalau nasib tak baik bola tu menjunam kena net je. Dari saintifiknya, ukuran yang sesuai adalah 1.6m dari paras gelanggang. Gulungan yang baik dibuat dari arah belakang ke hadapan namun pemain perlu mempunyai tangan yang kuat. Untuk lagi baik, korang perlu meluruskan badan supaya tujahan itu lebih tepat dan dapat menyokong badan ketika mendarat.

Kalau korang baru nak belajar elok buat gulungan sisi dahulu dan lakukan latihan. Letak bola takraw tu dan ikat dimana-mana pokok dan korang boleh cuba praktiskannya.
Macam Jamal praktis kat pokok mangga belakang rumah. Buat sehari dalam 100 kali. Selain itu, Jamal juga buat skipping sehari 100 kali untuk menguatkan bahagian kaki sebab ia penting untuk kaki gulung ni.

Lakukan secara berperingkat dan jangan terjah je. Jamal masa mula-mula dulu pernah buat gila-gila sampai kaki cramp dan pernah masuk hospital. Berehat dekat 6 bulan dari main takraw.
Yang penting korang praktis sampai jadi dan terbiasa. Bila dah pandai, secara automatik korang dah boleh merasai bola tersebut berada dimana. Ketika itulah gulungan korang akan terhasil dan menghasilkan tolakan yang cukup laju.
Sekiranya rejaman tepat, bola tersebut pasti akan memberikan mata berharga kepada anda.

Gian pula Jamal nak main takraw hari ni. Selamat mencuba semua.

Ni Video Antara Pelipat Gulung Terbaik yang Jamal minat

Zabidi Sharif

Thaweesak Thongsai

Pornchai Kaokaew

Please follow and like us:
error0
post

Tips memilih gogal untuk berenang

Berenang memang merupakan aktiviti menyihatkan. Ia juga boleh dijadikan sukan yang membantu kita memperbaiki tubuh fizikal kita.
Antara peralatan yang penting untuk berenang adalah gogal (kaca mata ) untuk berenang. Ia penting bagi memastikan air tidak memasuki mata serta memudahkan penglihatan kita di dalam air.

| Kenapa Kita Perlu Belajar Berenang |

Bukan mudah untuk memilih gogal kerana terdapat banyak pilihan samada yang murah atau mahal. Kebanyakan perenang seringkali melakukan kesalahan memilih gogal sehingga memberikan kesan terhadap prestasi renangan mereka.
Jadi, sebelum anda menyelam dan memilih gogal yang mahal berdasarkan fesyen, cuba luangkan sedikit masa untuk membaca panduan yang anda perlukan dari cermin mata renang anda.

Memilih Gogal Renang

Terdapat 3 aspek penting apabila memilih gogal renang. Antaranya ialah :-

1) Pastikan ianya sesuai dengan bahagian mata anda. Pastikan tiada air memasuki dalam cermin gogal anda.
2) Pastikan ianya selesa. Tidak terlalu menekan hidung atau soket mata anda.
3) Gogal tersebut perlulah jelas di dalam air.

– Pastikan gogal yang ingin dibeli mampu berada dalam kedudukan baik pada hidung dan mata anda. Anda perlu meneliti ikatan gogal tersebut. Sentiasa mencuba sebelum anda membeli. Jika anda beli dalam talian pastikan pembekal menawarkan bayaran balik sekiranya gogal tidak sesuai dengan anda.
Gaya yang biasa adalah gogal berentuk bujur dengan ikatan silikon gasket. Apabila anda mencuba, ikatan mampu berada dalam air dan tidak mudah pecah.
Ia tidak perlu terlalu ketat namun selesa untuk dipakai. Berhati-hati ketika memeriksa gogal dan jangan terlalu luas kerana ia mungkin bocor jika terlalu luas di sekitar sudut mata anda.

– Terdapat pelbagai jenis gogal. Gogal Sweeden lebih dekat dengan rongga mata dan ini mengurangkan geseran. Ia banyak digunakan untuk pertandingan renang seperti Piala Dunia FINA.
– Bagi kegunaan rekreasi, gogal gastek klasik sudah mencukupi samada ia menggunakan silikon atau busa.
– Bagi mereka yang berkaca mata, preskripsi atau kanta optik disediakan untuk membantu membetulkan penglihatan.
– Sekarang ini terdapat gogal yang mempunyai sebuah filem anti-kabus (anti-fog) bagi mengelakkan penurunan kadar penglihatan kerana kabus.

Rujukan :-MyActive.SG
Swimming.org

Please follow and like us:
error0