post

Bukan pencapaian baik untuk Olimpik 2020

KUALA LUMPUR: Ketika pegawai sukan  mendakwa bahawa  misi yang dicapai di Sukan Asia 2018 telah terlaksana, ada beberapa isu yang perlu diambil perhatian.

Malaysia, dalam memenangi tujuh pingat emas di Indonesia, mungkin telah mencapai sasaran yang ditetapkan oleh Kementerian Belia dan Sukan tetapi dalam perspektif Olimpik, ianya masih jauh lagi.

Ini kerana tujuh pingat emas Malaysia, hanya dua dari sukan Olimpik. Kedua-dua emas itu melalui pelumba Azizulhasni Awang dalam pecut lelaki dan pelayar Fauzi Kaman Shah dalam kategori terbuka 4.7 Laser.

Skuasy dan boling, yang masing-masing menyumbang dua emas, tidak dipertandingkan dalam Olimpik.

Legenda Skuasy Nicol David memenangi emas perseorangan wanita manakala skuad lelaki skuasy lelaki Mohd Nafiizwan Adnan, Ng Eain Yow dan Ivan Yuen melakar kejutan  untuk memenangi emas.

Pemain bowling Malaysia,  ke Jakarta dengan reputasi kelas dunia, yang disampaikan melalui Rafiq Ismail (Masters lelaki) dan Esther Cheah, Syaidatul Afifah Badrul Hamidi dan Siti Safiyah Amirah Abdul Rahman (trio wanita).

Dalam sepak takraw, Malaysia memungut emas regu untuk pertama kalinya dalam tempoh 24 tahun tetapi sukan itu masih menunggu kemasukan ke Sukan Olimpik.

Ketua misi kontinjen negara Datuk Seri Abdul Azim Zabidi berkata jarak tujuh emas Malaysia lebih baik daripada 2014 di Incheon di mana Malaysia hanya mendapat lima pingat emas, 14 pingat perak dan 14 gangsa.

Walau bagaimanapun, sebelum permulaan Sukan Asia Indonesia,dalam beberapa persidangan akhbar dinyatakan  bahawa Malaysia telah menurunkan standard yakni hanya  setakat sasaran emas.

Malah, Malaysia terpaksa menunggu hingga hari Sabtu, hari terakhir Sukan Olimpik selama dua minggu, untuk mencapai sasaran tujuh emas menerusi pasukan skuasy lelaki.

Adakah badminton boleh memberikan emas pertama di Malaysia pada Sukan Olimpik, 2020 di Tokyo? Berdasarkan keputusan di Sukan Asia, sememangnya amat mengecewakan.

Skuad badminton Malaysia, yang memenangi tiga perak Olimpik pada tahun 2016, kembali dari Indonesia, tangan kosong. Tiada seorang pun daripada mereka yang mampu melepasi peringkat suku akhir. Buat pertama kalinya dalam 32 tahun, Malaysia gagal memenangi pingat dalam badminton di Sukan Asia. Ia sungguh mengecewakan bagi sukan yang mempunyai taraf Olimpik ini/

Dari segi carta pingat itu berkata, Malaysia menduduki No 14 dari 45 negara, dengan tujuh emas, 13 perak dan 16 gangsa.

Secara retrospektif, pada malam sebelum Sukan Asia, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau berharap kontinjen Malaysia selesai dalam 10 teratas.

Malaysia berjaya menghasilkan pertunjukan ‘tujuh sasaran’ di Sukan Asia tetapi ia bukan pratonton yang menggalakkan untuk skrin Olimpik 2020.

 

Alihbahasa dari © New Straits Times Press (M) Bhd

Ligakampung.com bersetuju dengan kenyataan media ini. Walaupun mencapai sasaran tetapi prospek Olimpik hanya sedikit sahaja. Malahan kekecewaan pasti datang dari sukan badminton yang nampaknya semakin sukar untuk mencapai pingat di Olimpik pada 2 tahun akan datang. Apapun kita lihat bagaimana agensi-agensi berkaitan melakukan post-mortem untuk memperbaiki keadaan ini.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.