Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Bila BPL telah bermula, Sasaran bolasepak di Sukan Asia

Bagi peminat bolasepak terutama yang meminati Bolasepak Liga Inggeris pastinya sedang menunggu keputusan perlawanan pasukan bolasepak masing-masing. Populariti bolasepak Liga Perdana Inggeris memang cukup menakjubkan apabila terdapat jutaan peminat di Malaysia ini.
Mungkin sesetengah pembaca blog ligakampung.com juga mempunyai pasukan bolasepak Liga Perdana Inggeris yang diminati. Samada meminati secara tetap atau lalang ia terpulang kepada masing-masing. Sudah pasti ada juga yang bersengkang mata untuk melihat pemain pujaan seperti Rooney, Ramsey, Eden Hazard, Yahya Toure atau Rahim Sterling beraksi.
Logo BPL

Namun kepada penyokong bolasepak, jangan pula lupa pada bolasepak tempatan. Aksi Piala Malaysia 2014 yang telah memasuki perlawanan pertama peringkat kumpulan perlu mendapat sokongan dari penyokong tempatan. Jangan pula nanti di kedai mamak ramai yang bersiap sedia dengan baju Manchester United, City, Chelsea, Arsenal dan Liverpool tapi tiada pula penyokong yang menyaksikan perlawanan bolasepak Piala Malaysia samada di stadium mahupun di kaca tv.
Sudah tentu pasukan tempatan perlu mendapat lebih perhatian oleh peminat bolasepak tempatan. Tak gitu? Pemain seperti Azamuddin Akhil, Safiq Rahim, Badrol Bakhtiar, Badri Radzi dan ramai lagi juga perlu menjadi sebutan peminat bolasepak tempatan kan?

piala malaysia group
jpg images

Kumpulan pasukan yang bertanding dalam Piala Malaysia 2014

Berbalik kepada isu bolasepak tempatan, Majlis Olimpik Malaysia (MOM) telah meletakkan sasaran suku akhir kepada skuad bawah 23-tahun pada Sukan Asia 2014 nanti untuk mendapat status Kategori A (sekarang ni skuad bolasepak beraksi dalam Kategori B dimana perlu FAM perlu mengeluarkan belanja sendiri). Terdapat beberapa penganalisis mengatakan bahawa sasaran itu tidak realistik. Ini kerana tempoh persiapan agak singkat bagi pasukan bawah 23 tahun yang dikendalikan oleh jurulatih Ong Kim Swee. Memang agak sukar untuk menjangkakan samada sasaran itu realistik atau tidak. Secara peribadi sayasatu sasaran yang tinggi perlu ditetapkan. Mungkin suku akhir tidaklah terlalu tinggi berbanding menetapkan sasaran memenangi pingat. Malahan Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin juga secara dasarnya bersetuju dengan sasaran tersebut (Utusan, 16/8/2014 ).
Jadi pihak berkaitan dengan pasukan perlu bertungkus lumus untuk menyiapkan pasukan agar dapat mengejar sasaran ini. Mungkin nampak agak sukar tapi tidak mustahil. Apatah lagi pasukan Harimau Muda sudah banyak berlatih di luar negara dan juga bermain sebagai satu pasukan dalam tempoh yang lama. Jadi keserasian itu pasti telah terjalin dan hanya perlu digilap sebaik mungkin oleh barisan jurulatih. Tak gitu?

Please follow and like us:
error0

One thought on “Bila BPL telah bermula, Sasaran bolasepak di Sukan Asia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)