post

Bekas jurulatih pasukan bola sepak kebangsaan meninggal dunia

Bekas ketua jurulatih Malaysia dan bekas pemain pertahanan Chelsea, Allan Harris meninggal dunia pada usia 74 tahun.

Harris mengendalikan Harimau Malaya dari tahun 2001 hingga 2004, berjaya mendapat tempat keempat di Piala AFF, pingat perak dan gangsa di Sukan Asia Tenggara (SEA).

Walaupun rekod keseluruhannya sederhana, terdapat beberapa keputusan yang tidak dapat dilupakan pada Piala AFF 2002. Pasukan skuad bola sepak negara berjaya menduduki tempat pertama dalam kumpulan selepas skuad Malaysia menumbangkan tuan rumah Singapura 4-0 dan juga menewaskan Thailand 3-1.

Malangnya, kekalahan ke Indonesia dan Vietnam diikuti dengan meninggalkan mereka di tempat keempat dalam kejohanan yang menampilkan pemain berbakat seperti Indra Putra, Akmal Rizal serta Nizaruddin Yusof.

Permulaan yang buruk untuk pusingan kedua penyertaan untuk Piala Dunia 2006 menyaksikan berakhirnya jalan untuk Harris di Malaysia.
Bekas kelab Harris, Chelsea memberi penghormatan kepada lelaki yang membuat penampilan lebih daripada 100 pertandingan di Chelsea, termasuk penampilan di final Piala FA 1967 menentang Tottenham Hotspur.

“Kelab Bola Sepak Chelsea sangat sedih untuk mengetahui penyisihan Allan Harris, bekas pemain pertahanan kami yang membuat lebih dari 100 penampilan pada tahun 1960-an,” kata kenyataan Chelsea di Twitter.

Laman web Chelsea juga menumpukan artikel penuh pada kerjaya Harris.

“#QPR sedih untuk mengetahui pemergian pembantu pengurus, Allan Harris,” kata kenyataan kelab tersebut melalui Facebook.

Harris mengikuti Venables ke Barcelona dan menjadi pembantunya ketika mereka memenangi gelaran La Liga pada tahun 1985 dan mencapai final Piala Eropah 1986.

Pasangan itu kemudian berpindah ke Spurs sebelum Harris mempunyai tugas yang sangat singkat sebagai pengurus pasukan La Liga di Espanyol.

Dia berpindah ke Mesir Al-Ahly pada tahun 1993 dan memenangi dua gelaran liga pada masa itu sebelum pindah ke Malaysia enam tahun kemudian.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.