Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Batalkan Saja Liga M – Khalid Ali

Bekas pemain bola sepak kebangsaan yang sering memberikan idea-idea bernas, Khalid Ali menyuarakan pendapatnya lagi. Kali ini beliau menyarankan agar Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dan Liga Bolasepak Malaysia (MFL) untuk membatalkan terus saingan Liga M musim ini.
Beliau menegaskan bahawa liga perlu dibatalkan jika tiada penonton dibenarkan hadir untuk ke stadium. Beliau menambah bahawa larangan itu bagi memastikan penularan tidak berjangkit di kalangan pemain, pegawai atau petugas ketika perlawanan berlangsung.

Apa pendapat anda? Ada benarnya juga saranan Khalid Ali tu tapi pasti ada implikasi yang besar terutama dari segi pendapatan pemain dan pekerja-pekerja dalam industri ini. Ligakampung.com berpendapat supaya pihak berkaitan perlu mendapatkan pandangan dari pakar bagi melihat sebarang kemungkinan.
Jangan tergesa-gesa untuk membuat keputusan sebab mungkin ada potensi untuk dilaksanakan perlawanan tanpa penonton. Kita tunggu dalam beberapa bulan lagi sebelum pihak berkaitan boleh membuat keputusan dan jangan tergesa-gesa.
Ini penting kerana ia membabitkan periuk nasi yang bernilai jutaan ringgit. Tetapi ini bukan bermakna kesihatan para pemain serta petugas boleh diambil mudah. Mereka perlu mengadakan saringan ketat sebelum bersedia untuk bermain dalam perlawanan sekiranya Liga M diteruskan juga pada tahun ini.

Jadi kesimpulannya, samada ingin dibatal atau teruskan bergantung kepada keputusan yang ditentukan oleh kerajaan. Sekiranya PKP berjaya diselesaikan dalam tempoh sebulan ini, mungkin pelaksanaan Liga M boleh diteruskan (tanpa penonton di stadium) namun jika sebaliknya, mungkin tindakan batal perlu dilakukan dan kajian terperinci untuk menampung kerugian perlu difikirkan.

Selain itu, kualiti Liga M perlu bersedia dengan penurunan memandangkan pemain-pemain tidak mendapat aksi kompetitif untuk jangkamasa yang panjang sekiranya ianya dibatalkan.

Sumber : HMetro – Batalkan Saja Liga M

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)