post

Badminton : Sistem kiraan 11 atau 21 ?

Sistem kiraan dalam permainan badminton berubah lagi. Jika 10 tahun lalu, Persatuan Badminton Dunia (BWF) memperkenalkan kiraan 21 mata menggantikan kiraan 15 mata, dijangkakan satu sistem kiraan 11 mata (5 game ) diperkenalkan.
Sebelum ini ada dicuba dalam beberapa kejohanan kecil termasuk di kejohanan Purple League di Malaysia tapi baru-baru ini di Kejohanan Masters Taiwan juga eksperimen itu cuba dilakukan.

Kaedah yang diperkenalkan ialah perlawanan diadakan untuk mengambil 3 set terbaik bagi setiap perlawanan. Ini bermaksud, 5 set maksimum dengan penggunaan kiraan penamat adalah 11 mata atau 2 mata perbezaan (jika terikat 10-10).
Ligakampung.com tidak arif untuk komen dengan lebih lanjut namun berdasarkan pengiraan baru ini, mungkin perlawanan akan jadi lebih pantas. Para pemain kena sentiasa FOKUS dan tidak boleh melakukan kesilapan mudah. Pemain-pemain yang lambat panas mungkin mengalami sedikit kesusahan untuk beraksi dalam sistem ini.

Diharap para pemain badminton negara telah BERSEDIA dengan sebarang kemungkinan perubahan yang bakal dilakukan oleh BWF ini. Jangan nanti memberi ALASAN kegagalan akibat tidak biasa dengan sistem baru ini.
Bagaimana pula dengan pendapat anda? Adakah anda merasakan sistem kiraan 11 ini lebih baik dari kiraan 21 atau sebaliknya? Kongsikan pendapat anda disini.

Please follow and like us:
error0

One thought on “Badminton : Sistem kiraan 11 atau 21 ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.