Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Badminton Perodua Masters 2019 : Tiada juara di tangan pemain Malaysia

Jika dalam kejohanan pertama musim di Masters Thailand 2019 minggu lalu menyaksikan pasukan badminton negara memiliki wakil pemenang bagi beregu lelaki dan beregu campuran tetapi di Kejohanan Masters Malaysia tiada pemenang dari kalangan pemain tempatan.
Hanya Ong Yew Sin/ Teo EE Yi yang berjaya ke akhir menentang beregu pilihan pertama Marcos Gideon dan Kevin Sanjaya.
Dalam perlawanan tersebut pasangan muda negara itu terpaksa akur dengan kehebatan lawan selepas tumpas dalam masa 36 minit dengan keputusan 15-21,16-21.
Kemampuan pemain berusia 19 tahun ini melangkah ke separuh akhir tetap membanggakan sebelum akhirnya tumpas pada juara kejohanan pemain Thailand Ratchanok Intanon.
Selaku pemain bukan pilihan ia sesuatu yang mengkagumkan apatah lagi beliau berjaya menumbangkan pemain seperti Akane Yamaguchi dan He Bingjiao yang berada dalam kelompok 5 pemain terbaik dunia.
Cuma dalam separuh akhir mungkin pengalaman Ratchanok Intanon memisahkan Jin Wei dari beraksi di pentas akhir.
Begitu juga dalam beregu lelaki dimana terdapat 3 wakil pasangan negara di peringkat separuh akhir. Pemain beregu no 1 negara Goh V Shem dan Tan Wee Kiong juga menampakkan hasil baik apabila bertarung sengit dengan pilihan pertama Marcos Gideon dan Kevin Sanjaya.
Mungkin jika tuah memihak, tidak mustahil juara beregu dapat dimahkotakan kepada pasangan negara.

Pemain perseorangan negara , Liew Daren juga menampakkan masih mempunyai kudrat untuk beraksi di peringkat tertinggi. Menumpaskan pemain no 2 dunia, Shi Yuqi yang muda hampir 10 tahun adalah satu pencapaian baik buat pemain professional yang agak yoyo persembahannya sebelum ini.
Cuma agak menyedihkan apabila Daren terpaksa menarik diri di separuh akhir menentang juara sebenar Son Wan Ho akibat kecederaan.

[Liew Daren tarik diri hadapi Son Wan Ho

Bagi pasangan beregu campuran pula, Chan Peng Soon dan Goh Liu Ying yang diletakkan selaku pilihan ketiga terpaksa akur dengan kehebatan pilihan pertama Yuta Watanabe dan Arisa Higashino selepas beraksi sengit dalam perlawan separuh akhir sehingga ke rubber set.

Bagi beregu wanita, Vivian Hoo dan Yap Cheng Wen hanya ke peringkat kedua sahaja.

Kejohanan kali ini menampakkan sedikit sinar terutama pada pemain muda wanita negara, Goh Jin Wei. Kemampuan pemain
Keputusan Penuh Kejohanan Badminton Perodua Masters 2019

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)