post

Formasi Futsal yang boleh digunakan

Hari ni Jamal diberikan tugasan untuk memberikan info mengenai formasi yang biasa digunakan dalam permainan futsal. Main futsal ni berbeza dengan permainan bola padang.
Dari segi saiz, kuantiti pemain juga memberikan perbezaan antara kedua-dua permainan yang menggunakan kaki dan bola ini. Dalam futsal hanya terdapat 5 pemain dimana salah seorang perlu bertindak sebagai penjaga gol.
Dalam permainan futsal ada 2 prinsip yang perlu menjadi perhatian setiap pasukan iaitu l

1) Dalam setiap pasukan mesti ada sekurang-kurangnya seorang pemain menyerang. Pemain serangan yang baik dapat membantu mengurangkan tekanan bagi pemain pasukan.
2) Mesti ada pemain yang sentiasa bertahan. Pemain ini lebih dikenali sebagai last man yang bertindak untuk mengawal sebelum serangan dari pihak lawan.

Untuk serba sedikit prinsip yang perlu diketahui terutama oleh pengurus/jurulatih setiap pasukan. Tanpa pengurus/jurulatih pasukan akan jadi tunggang langgang tanpa arah.
DI sini Jamal nak berikan beberapa formasi yang sering digunakan.

1) Diamond

  • Formasi ini amat popular dimana seorang pertahanan akan berada di bahagian kotak penalti dan diapit oleh dua pemain di kiri dan kanan. Seorang penyerang diperlukan di bahagian serangan atas.
    Kelebihan :-
  • Membantu ruang bagi pasukan.
  • Memberikan bantuan dari segi displin dan tanggungjawab dimana terdapat tugas utama bagi para pemain.
  • 2 pemain tengah mempunyai tugas untuk membantu samada ketika serangan atau pertahanan manakala yang bawah kekal.

Kelemahan :=

  • Kebiasaannya pemain akan lebih gemar menyerang berbanding bertahan. Ini kerana bahagian sayap biasa menumpu kepada serangan yang menyebabkan ruang pertahanan mudah bocor.
  • Kedua pemain tengah perlu cergas , pantas terutama untuk melakukan serangan atau pertahanan melalui tepi.

2) Square

  • Formasi ini adalah berbentuk 2-0-2. Ia memecahkan empat pemain kepada 2 ruang utama di bahagian serangan dan pertahanan.
    Ia mudah dan membantu untuk menguatkan bahagian serangan atau pertahanan secara kembar.

Kelebihan :-

  • Memberikan keseimbangan antara serangan dan pertahanan.
  • Serangan dan pertahanan akan membantu antara satu sama lain.

Kelemahan :-

  • Pertahanan akan menjadi lemah jika pertahanan bersama serangaan dan pemain menyerang tidak mahu turun bertahan.
  • Ia menjadi kesukaran bagi penyerang mana yang perlu membantu bahagian pertahanan.

3) Pyramid

  • Berbentuk piramid, formasi ini lebih dalam bertahan dimana seorang pemain tengah akan ditugaskan untuk menyokong pertahanan atau serangan.

Kelebihan :-

  • Ia adalah corak bertahan dan sesuai untuk menentang pasukan yang lebih kuat menyerang. Penggunaan counter attack adalah peluang untuk menjaringkan gol.
  • Mempunyai seorang penyerang yang memang menumpukan tugas kepada serangan sahaja.
  • Ia memberikan tujuan utama bagi salah seorang pertahanan dimana seorang mesti berada di posisi bertahan.

Kelemahan :-

  • Dua pertahanan tidak boleh mengharapkan pemain tengah semata-mata untuk melakukan serangan.
  • Pemain tengah mesti mempunyai stamina yang kuat untuk menyokong pertahanan dan serangan.

4) The Y

  • Formasi ini berisiko dan lebih banyak digunakan jika melawan pasukan yang lemah atau inginkan jaringan.

Kelebihan :

  • Sesuai untuk melawan pasukan lemah atau ketika memerlukan jaringan gol.
  • Seorang pemain di belakang sebagai last man.
  • Sesuai jiga bermain high pressing.

Kelemahan :-

  • Memerlukan pemain yang cepat memahami konsep untuk menukar kerana kaedah ini berisiko.
  • Jika penyerang tidak dapat melakukan serangan ia memberikan ruang kepada pasukan lawan untuk mendapatkan gol.

Walau apa pun taktik yang digunakan, latihan dan juga keserasian antara para pemain adalah penting. Jamal percaya kalau pasukan anda mempunyai pemain yang baik pasti mudah untuk memahami taktik ini.
Selamat berfutsal semua.

Sumber : 5Aside

Please follow and like us:
error0
post

Belajar Cara Untuk Menimbang Bola

Hari ni boss memberikan tugasan kat Jamal untuk membuat artikel pasal menimbang (juggle) bola. Kalau nak ikutkan, Jamal bukan pandai sangat menimbang bola ni, tapi bolehlah sedikit sebanyak. Sebagai bekas pemain bola sepak, timbang bola ni salah satu perkara yang ditekankan oleh coach. Ia dapat membantu meningkatkan skill kawalan bola apabila kita dapat mengimbangkan bola dengan baik.

Terus kembali kepada tajuk untuk belajar menimbang bola.  Perkara paling utama adalah sentiasa melakukan latihan demi latihan. Tak semua orang boleh mahir menimbang dengan dua atau tiga kali percubaan.

Jamal akan memberikan beberapa poin untuk anda gunakan dalam latihan.

  • Ketika menimbang bola, gunakan semua badan anda (kepada, dada, bahu dan semestinya kaki anda). Gunakan kedua-dua belah kaki. Mula-mula memang susah terutama kaki yang bukan dominan, tapi apabila anda kerap gunakan kaki yang lemah ia akan menjadi biasa.
  • Fokus pada kawalan bola. Kebanyak pemain yang kurang mahir dalam timbang bola ini akan mempunyai sentuhan yang kureng. Kalau kita lihat ramai pemain yang selalunya sentuhan pertama jauh dari jangkauan. Ini kerana kurang latihan pada kawalan. Dengan melakukan latihan ‘juggle’ ni akan memberikan skill yang lebih kepada pemain.
  • Kemahiran juggle ini membantu pemain untuk mengawal bola dalam pelbagai situasi. Jika berlaku sentuhan yang tidak baik, kita akan mempunyai idea lain untuk mengawal semula.
  • Ketika juggle, dapatkan rhythm untuk mengekalkan keseimbangan bola tersebut. Lepas anda dapat rhythm, ia akan menjadi mudah. Anda tahu berapa kekuatan tendangan yang perlu dilakukan.
  • Lakukan latihan juggling 20 minit sehari Setiap minggu cuba naikkan sasaran anda untuk juggle. Selepas mahir, mungkin boleh buat trick yang baru.
  • Boleh lihat di Youtube tentang cara pemain atau freestyler mengawal bola tersebut. Jamal cadangkan korang tengok Sean Garnier ataupun Will John. Kat Malaysia ni boleh tengok Azri Trickster atau Qhouirunnisa

[ Freestyler Malaysia yang Korang Wajib Kenal ] .

Latihan Juggling

  1. Mula-mula pastikan timbang bola menggunakan kedua-dua belah kaki. Ingat, dua-dua belah kaki dan lakukan ini berkali-kali. Minggu pertama cuba dapatkan 10 kali, minggu kedua 20 kali dan seterusnya. Sentuhan itu sebaik-baiknya naik hingga menghampiri tangan anda.
  2. Selepas itu lakukan dua kali pada kaki kanan dan dua kali pula pada kaki kiri. Cuba untuk konsisten menendang bola pada arah yang sama.
  3. Cuba bertukar-tukar kaki ketika menimbang. Selepas mahir, cuba pula timbang sehingga bola melepasi bahu anda. Tapi tak perlu sampai lepas kepala pula sebab yang tu anda boleh lakukan selepas dah betul-betul mahir.
  4. Jangan lupa memakai kasut yang sesuai. Bagi yang belum mahir, elok pakai kasut futsal dan bola saiz 5.

Selain meminta Jamal buat entri ni, boss juga minta anda semua follow Instagram dia . Korang klik link ni https://www.instagram.com/zool78/ . Kasi tambah ramai-ramai kat Insta dia. Dia tengah nak belajar timbang bola tu.

Beberapa video tentang cara nak timbang bola

Please follow and like us:
error0
post

Cara Bermain 9-Ball Pool

Untuk kali ini Jamal telah diminta oleh boss untuk menulis mengenai permainan pool iaitu bagi kategori 9-ball pool. Jamal bukan pakar dalam permainan indoor games ni tapi memandangkan telah diberi tugas maka Jamal cuba sebaik mungkin untuk menulis artikel mengenai salah satu jenis kategori dalam permainan pool.

Sebelum tu elok kiranya Jamal terangkan serba sedikit mengenai pool ni. Ia merupakan sukan dalam (Indoor sport) dimana permainan dilakukan di meja yang mempunyai 6 poket dimana bola perlu dimasukkan ke dalamnya. Dalam pool terdapat banyak kategori seperti ‘ eight-ball’, ‘nine-ball’, ‘ten-ball’,’seven-ball’, ‘straight pool’ dan banyak lagi.

Seperti yang Jamal bagitau sebelum ini, Jamal akan menerangkan mengenai kategori ‘9-ball pool’.

PENGENALAN

Namapun 9-ball jadi ianya mempunyai 9 biji bola yang disusun di dalam cue. Pemenangnya adalah pemain yang berjaya memasukkan bola no 9 yang berwarna kuning dan putih(sila rujuk gambar di bawah ni). Untuk memasukkan bola tersebut anda perlu memasukkan bola lain secara turutan.

SUSUNAN

Susunan bola juga sedikit sukar memandangkan hanya terdapat 9 bola dimana akan terdapat 6 ruang kekosongan ketika meletakkan bola di segi tiga (triangular) tu(rujuk gambar bawah). Susunan bola tidak tetap cuma no 9 mesti di tengah dan no 1 di hadapan.

PERATURAN

Peraturan adalah mudah dimana anda perlu memasukkan semua bola mengikut turutan dengan diakhiri bola bernombor 9. OO ye, tak semesti anda kena masukkan nombor ikut turutan tetapi yang pastinya anda perlu menembak bola ikut turutan. Sebagai contoh : kalau sekarang ada no 2, anda perlu menembak kea rah bola nombor 2. Tetapi sekiranya bola nombor 2 yang ditembak itu mengenai bola nombor 5 maka anda tetap dikira lepas untuk tembakan selanjutnya. Kalau terus tembak dan kena no 9 lagi cantik, anda dah terus menang je game tu.

Sekiranya tembakan anda tidak memasukkan bola maka pusingan anda akan diambil oleh pihak lawan.

DENDA (FOUL)

Anda akan dikenakan denda sekiranya :-

  • Melanggar atau mengusik bola putih(bola yang disasarkan tu)
  • Dilatih dalam perlawanan
  • Menonjol bola dengan kedua-dua belah kaki tidak dijejak lantai
  • Bola putih masuk ke poket atau terkeluar dati meja
  • Menembak bola tidak mengikut turutan
  • Bola putih tidak terkena sasaran
  • Memasukkan bola 9 dan juga bola putih sekaligus

Selepas dikenakan denda, pemain lawan boleh meletakkan bola tersebut di mana-mana kawasan di meja.

PERKARA LAIN PERLU DIKETAHUI

  • Sekiranya seseorang pemain melakukan kesilapan(denda) tiga kali berturut-turut maka perlawanan tersebut secara automatic dimenangi pihak lawan.
  • Bola dan poket lebih besar dari bola ‘8-ball’

Itu serba sedikit yang dapat Jamal terangkan mengenai permainan pool ‘9-ball’ ni.  Untuk lebih lanjut korang boleh tengok video ni

Sumber :-Rileys.co.uk

Sukan pool 9 ball ini ada dipertandingkan di Sukan SEA namun para atlet Malaysia semakin suram dengan sukan ini.

Please follow and like us:
error0
post

Kedah Juara Piala FA 2019

Tahniah !! Pasukan Kedah berjaya menjuarai Piala FA 2019 selepas berhempas pulas sehingga minit tambahan. Dalam perlawanan yang tamat sebentar tadi sekitar jam 11.50 malam, pasukan Kedah berjaya mendapatkan gol keramat pada minit 105 melalui pemain gantian, Mohd Fadzrul Danel.
Gol jaringan pemain berusia 21 tahun itu menyaksikan Kedah dinobatkan juara pada Piala FA 2019 . Menariknya perlawanan ini juga diserikan dengan pengadil serta penolong pengadil dari Jepun bagi memastikan kelancaran perlawanan akhir ini.
Pengadil perlawanan Takuto Okabe yang berusia 38 tahun itu menjalankan tugas dengan sebaiknya serta melayangkan satu kad merah kepada pemain Perak, Amirul Azhan Aznan di Stadium Nasional Bukit Jalil ini.

Ada beberapa perkara yang menarik perhatian Jamal untuk mengulas perlawanan akhir iaitu :-

1) Jamal mendapati terdapat beberapa pemain tempatan yang agak baik. J. Parthiban dari Perak telah melaksanakan tugas dengan baik selaku pemain sayap kanan pasukan Perak. Kalau dilihat corak permainannya, mungkin ada gaya pemain JDT, S Kunanlan. Mungkin prestasi beliau patut di perhatikan oleh Tan Cheng Hoe dan barisan kejurulatihan skuad negara.
Begitu juga dengan penjaring tunggal perlawanan ini, Fadzrul Danel yang memberi impak selepas kemasukan. Mungkin beliau perlu diberi ruang oleh jurulatih untuk meningkatkan potensi beliau.

2) Keadaan padang yang tidak baik. Agak menyedihkan bila perlawanan akhir ini berlangsung dalam keadaan padang yang tidak sempurna. Pihak pengurusan perlu mengambil inisiatif bagi memastikan keadaan padang lebih baik terutama pada perlawanan akhir Piala Malaysia nanti.

3) Pengadil luar dari Jepun iaitu Takuto Okabe memainkan peranan yang baik dalam perlawanan akhir ini. Tiada kontroversi tentang keputusan dilakukan oleh pengadil dan juga penolong pengadil ( Akane Yagi dan Osamu Nomura) pada perlawanan sehangat ini.

4) Kesilapan tidak mengeluarkan bola ketika kekurangan seorang pemain akibat kecederaan memberikan kesan besar kepada Perak. Ketika kekurangan pemain dan masa semakin hampir ke penghujung, para pemain Perak mengambil keputusan untuk meneruskan aksi. Ia mengakibatkan pemain Kedah melakukan counter attack dan menyebabkan Amirul Azhan terpaksa melakukan terjahan dan mendapat kad merah.
Kad merah tersebut memberi kesan pada separuh masa pertama tambahan.

5) Kedua-dua pasukan lebih berhati-hati pada separuh masa pertama tetapi mula menyerang pada separuh masa kedua.

6) Pasukan Perak banyak mendapat peluang dan ada beberapa kali terkena palang. Namun Kedah juga mempunyai peluang satu lawan satu yang gagal diterjemahkan oleh barisan penyerang.

7) Banyak sekali aksi sepakan percuma dalam perlawanan ini. Ini mungkin ketegasan pengadil yang mengawal perlawanan.

8) Tiada bumbung bagi ‘bench’ pemain. Menarik bukan? Kalau hujan tak tau le apa jadi kat diorang semua ni.

9) Sejarah tercipta di Malaysia Book of Records dimana seramai 83,520 orang telah menjayakan Viking Clap.

[ Asal Usul Viking Clap ]

Itu serba sedikit kisah dalam perlawanan yang Jamal kongsikan. Sekali lagi Jamal mengucapkan tahniah kepada pasukan Kedah yang berjaya menjuarai perlawanan ini meskipun ada keraguan selepas dibelasah oleh Felda United dalam perlawanan terakhir Liga Super 2019.
Selepas ini kita saksikan pula Piala Malaysia 2019 yang pasti lebih banyak aksi.

Sumber Gambar :- Twitter Harian Metro

Twitter Zulhelmi Zainal

Twitter Malaysia Football League

Please follow and like us:
error0

2019 : Tahun Bersaranya Atlet Juara Malaysia

Nampaknya tahun 2019 meninggalkan detik suram bagi sukan negara. Atlet-atlet lagenda telah meninggalkan sukan kesayangan masing-masing atas sebab tersendiri. Jamal pun rasa sedih melihat atlet-atlet yang menjuarai banyak kejohanan telah tiada dalam acara sukan tersebut.
Dalam artikel ni, Jamal senaraikan beberapa atlet Malaysia yang bersara pada tahun 2019 ini.

1) Datuk Nicol David

  • Lagenda sukan skuasy ini akhirnya meninggalkan perlawanan antarabangsanya dalam sukan skuasy. Beliau yang pernah memengang rekod selaku pemain skuasy professional wanita yang menduduki tangga pertama dunia dalam tempoh yang lama. Terlalu banyak kejuaraan yang dimenangi oleh anak kelahiran Pulau Pinang ini sehinggakan beliau menjadi lagenda bukan sahaja di Malaysia malahan di seluruh dunia.
    Beliau juga telah dikurniakan gelaran Datuk atas pencapaiannya. Mungkin sukar untuk mencari pengganti beliau tetapi jasa beliau akan terus dikenang oleh peminat sukan Malaysia meskipun tak ramai yang pandai bermain sukan skuasy ini dulu. Kalau ikutkan sukan skuasy ini bukan popular di Malaysia tetapi dengan kehadiran Nicol David ia mula menyinar di Malaysia sehingga banyak pusat skuasy di bina di sini.
    Bukan hanya jasa beliau menaikkan nama negara, kejayaan beliau juga mula menjadi inspirasi rakyat untuk menceburi sukan ini.
    [ NIcol David Umum Persaraan ]

2) Datuk Lee Chong Wei

  • Atlet sukan badminton yang mencapai kejayaan menakjubkan. Pemenang 3 pingat perak sukan Olimpik dan 3 pingat perak Kejuaraan Dunia adalah bukti kehebatan beliau. Meskipun tidak merangkul emas dalam kejohanan berprestij itu namun ianya adalah sesuatu yang boleh dibanggakan. Apatah lagi beliau berjaya mengondol banyak kejuaraan di Terbuka Super Series sehingga menjadi pemain terbaik dunia untuk jangkamasa yang lama.
    Namun ianya telah berakhir selepas beliau disahkan mengidap penyakit kanser hidung. Meskipun beliau cuba untuk meneruskan karier selaku pemain badminton professional namun nasihat pakar menyebabkan hasratnya terpaksa dihentikan.

[Lee Chong Wei bakal umum persaraan ]

3) Heidi Gan

Sumber : Facebook Heidi Gan
  • Namanya mungkin tak segah dua lagenda di atas tetapi pemenang pingat emas Sukan 2017 dalam acara renang terbuka 10 kilometer itu mengambil keputusan bersara dari acara renang kompetitif. Ia juga menyebabkan skuad renang bakal terlepas satu emas dari Heidi Gan kerana tiada wakil lain yang mempunyai kemampuan sepertinya.
    Heidi Gan bersara kerana tidak mampu memberikan komitmen penuh pada sukan yang disayangi sejak 25 tahun selepas telah mempunyai karier baharu sebagai peguam di Australia.

Jamal harap meskipun mereka bersara namun jangan lupakan sukan yang disayangi. Cubalah untuk berbakti kepada negara dengan mencurahkan pengalaman dalam sukan tersebut.

Anda tau mana-mana lagi atlet yang bersara pada tahun ni? Boleh kongsikan di ruangan komen.

Please follow and like us:
error0
post

Penipuan Yang Sering Dilakukan Ketika Marathon

Lama betul Jamal tak menulis di sini. Untuk artikel kali ini, Jamal nak berkongsi isu tentang penipuan yang sering berlaku ketika acara larian Marathon. Tak kiralah samada jarak marathon ataupun hanya 5 kilometer ‘Fun Run’. Memang ada je pelari yang bermain kotor untuk mendapatkan pingat.
Jamal pun dah lama tak menyertai acara larian selepas mengalami sedikit masalah di belah betis ni. Jadi kena berehat beberapa ketika atas nasihat doktor. Tapi Jamal masih lagi mengikuti perkembangan acara larian di Malaysia ni. Ada juga pelbagai isu penipuan yang dilakukan oleh pelari.
Jamal ingin berkongsi serba sedikit pengalaman ketika menyertai beberapa acara Marathon dan ini antara penipuan yang sering dilakukan :-

1) Menukar bib. Ini sering dilakukan oleh pelari yang nak dapatkan medal terutama kategori jarak jauh. Mereka ni biasanya tak bersedia untuk sertai acara jarak jauh tapi teringin nak dapat medal dan baju finisher. Nasihat Jamal, tak yah masuk la.. Beli je medal dan baju finisher tu dari pemenang.
Tak perlu nak keluar peluh pun.

2) Melalui jalan shortcut. Dalam acara larian jarak jauh ni biasanya telah ditetapkan laluan tetapi ramai yang mengetahui jalan-jalan yang boleh potong. Mungkin ada yang terlepas tapi sebagai seorang pelari rasanya ia bukan satu tindakan yang jujur. Hang nak main lari pun tipu juga ke?

3) Berlari pada jarak akhir sahaja. Penipuan ni boleh dilakukan bagi acara yang takde bib ‘masa’. Dia boleh je datang 1-2 kilometer dari garisan penamat dan claim medal tu semua. Banyak kes berlaku camni. Suka hati koranglah tapi kalau Jamal jadi penganjur memang kena blacklist le lepas ni.

4) Lari ikut kategori lain. Ada juga yang berlari awal ikut kategori lain. Contoh, pelari kategori veteran lari dulu dan pelari ni kategori terbuka. Dia ikut mula dengan kategori veteran. Biasa kes ni, pelari yang menipu jarang menang. Sebab dia memang tak mampu nak menang pun.

5) Menaiki basikal. Di China ada pelari yang menaiki basikal sehingga telah dikenakan penggantungan seumur hidup. Di Malaysia ni Jamal tak pasti pula. Setakat pertandingan yang Jamal sertai tak pernah nampak pula. Memang kelakar lah sebab bawa basikal. Dah tentulah pelari lain boleh nampak pembohongan tu. Organizer pun ada juga spy-spy di kalangan pelari .

6) Menaiki pengangkutan awam. Yang ni banyak berlaku. Ada tu tengah-tengah perjalanan dia naik train, naik bas, naik teksi semata-mata nak habiskan larian. Memang takde etika betul.

Itu serba sedikit tentang penipuan ketika marathon yang Jamal pernah dengar. Kalau korang ada lain, boleh bagitau kat komen .

Gambar Ini Merupakan antara Penipuan yang acara Marathon pada tahun 1980. Pelari Rosie Ruiz berjaya memecahkan rekod kejohanan Marathon Boston tetapi selepas diselidik rupanya beliau hanya berlari beberapa batu sahaja dan dibatalkan kemenangan.

Sumber :-Guardian

Sambil itu kita doakan pelari Mohammad Asyraf Hassan yang hilang ketika menyertai acara Gopeng Trail RUn dapat ditemui..

Please follow and like us:
error0
post

Tips Bola Sepak : Cara Untuk Menendang Bola Tepat

Agak lama Jamal menyepikan diri. Untuk kali ini, boss minta Jamal tulis artikel tips untuk menendang bola dengan tepat. Dengar cerita boss sekarang ni rajin main bola sepak dengan jabatan. Mungkin dia nak lawan team Jamal lepas ni.
Tapi memang tak mungkin sebab Jamal masih tak nak expose diri waima pada boss pun. Menendang bola tepat ke sasaran memang bukan satu tugas mudah. Latihan dan dedikasi akan dapat memperbaiki ketepatan untuk seorang pemain dalam menghalakan arah laluan bola itu.
Pentingnya anda mempunyai latihan yang mencukupi untuk memastikan posture badan serta pergerakan itu selari bagi memastikan bola itu sampai tepat ke sasaran. Jamal kongsikan serba sedikit tips yang boleh korang(boss) amalkan:-

1) Tumpukan pada kawasan bola itu jatuh. Anda kena melihat lokasi itu setepat yang mungkin. Sebelum melakukan sepakan, lihat kawasan tersebut.

2) Belajar untuk meletak kedudukan sokongan kaki. Anda mungkin mempunyai tendangan yang kuat, tetapi tanpa sokongan dan kedudukan kaki yang tepat, arah bola akan menjadi liar dan tidak tepat ke sasaran. Di mana anda meletakkan kaki dan kedudukan anda membengkok kaki akan mempengaruhi ketepatan arah.
Ia juga akan membantu tahap ketinggian bola untuk bergerak ke arah yang dituju. Jika anda ingin memastikan bola rendah dan tepat, letakkan kaki sokongan anda secara langsung sejajar dengan bola dengan kaki anda lurus ke depan. Ini dapat mengekalkan trajektori bola dari padang. Jika anda menendang dengan kaki kanan, letakkan kaki kiri untuk menujuk ke arah itu.
Jika anda mahu bola bergerak tinggi, letakkan kaki kiri lebih jauh daripada level bola.

3) Pastikan posisi badan anda betul. Bahu dan lengan berada di posisi terbaik akan membantu ketepatan rembatan anda. Apabila merembat bola rendah, hayunkan sedikit tangan untuk menyeimbangkan geseran kaki anda ke bola.
Untuk bola yang lebih tinggi, kaki pendukung anda mestilah berada di belakang badan anda.

4) Pastikan mata anda tepat pada bola. Jangan tengok ke depan apabila menendang. Mata anda perlu melihat kepada bola dan hanya sekejap melihat sasaran. Menumpukan pada bola akan membantu anda meletakkan kaki anda pada sasaran yang tepat.

5) Rembat sekuat hati anda. Apabila anda telah belajar menguasai kedudukan dan badan, ayunan kaki anda kedepan. Selepas anda dapat menguasai kedudukan postur badan, anda boleh melatih kawalan kekuatan tendangan anda.Untuk mendapatkan tendangan yang kuat, gunakan bahagian dalam kaki anda. Jika anda melakukan sepakan voli, gunakan bahagian kaki atas.

Rujukan :Sport Rec

Korang boleh tengok video di Youtube ni https://www.youtube.com/watch?v=e3cdiSWpxC0

Please follow and like us:
error0
post

Kenapa Marathon 42 kilometer ?

Korang minat lari Marathon? Sekarang ni memang banyak acara larian di Malaysia ni. Sampai ramai yang terkeliru dan menyebut setiap larian itu adalah marathon.
Sebenarnya ramai yang terkeliru sampai lari 5 kilometer pun dianggap marathon. Tak mengapa, sebab mungkin anda tak tahu. Jadi Jamal yang pernah beberapa kali lari marathon ni nak explain sikit tentang larian marathon.
Untuk makluman anda, jarak bagi acara larian untuk ditakrifkan sebagai marathon adalah 42.195 kilometer. Amacam? Memang jauhkan?
Bagi pelari elit, mereka mengambil masa kira-kira 2 jam 05 minit(lelaki) manakala 2 jam 22 minit (wanita). Bagi pelari amatur pula boleh mengambil masa kira-kira 4 jam 22 minit (lelaki) manakala 4 jam 48 minit (wanita).
Ini merupakan anggaran dari Very Well Fit. Mungkin bagi pelari Malaysia ia akan berbeza pula masa yang direkodkan.

Kenapa Marathon 42 Kilometer

Mengikut sejarahnya, Marathon adalah nama sebuah daerah di Yunani (Greece). Berlaku Perang Marathon pada tahun 490 Sebelum Masihi (SM) di Teluk Marathon olen tentera Yunani dari Athens yang melawan serangan angkatan Persia.
Setelah perang berjaya dimenangi oleh tentera Yunani, seorang pengutus pesan bernama Pheidippides telah dihantar ke Athens untuk memberitahu tentang kemenangan mereka.
Menurut sejarah, Pheidippides telah berlari tanpa henti dari Marathon menuju ke Athens dan sejurus sampai ke lokasi beliau telah meninggal dunia akibat keletihan.

Ketika sukan Olimpik bermula pada tahun 1896, acara lumba lari Marathon diperkenalkan bagi memperingati sejarah Pheidippides yang berlari sekitar 40 kilometer ketika itu.
Beberapa pelari Amerika Syarikat yang menyertai acara ini di sukan Olimpik ini telah memperkenalkan sukan ini ke negara asal dan pada tahun 1897 lumba lari Boston Marathon mula dianjurkan sehingga ke hari ini.
Ia kini menjadi acara lumba marathon yang tertua dan terhebat di dunia.

Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa(International Olympic Committee, IOC) pada tahun 1907 mempersetujui bahawa jarak marathon adalah 25 batu (40 km) untuk Olimpik 1908 di London.
Namin ketika pemetaan laluan dilakukan mereka memutuskan untuk jarak 26 batu (dari Windsor Castle menuju White City Stadium). Laluan tersebut ditambah dengan satu pusingan trek (586 ela 2 kaki) agar garisan penamat berada betul-betul di depan singgahsana diraja.
Laluan tersebut akhirnya diubah abila pintu masuk berlainan digunakan diikuti dengan separuh pusingan trek 385 ela dan tamat di tempat yang sama.
Jarak itu telah menjadi 26 batu 385 ela yang kini bersamaan dengan 42km 195 meter yang akhirnya ditetapkan sebagai jarak rasmi lumba Marathon oleh International Amateur Athletic Federation (IAFF) pada Mei 1921.
Jarak tersebut juga diberikan julat toleransi tambahan maksima 42 meter (0.1%) sebagai antisipasi kesalahan pengukuran (1 meter tambahan per 1 km).

Pada awalnya, acara Marathon ini hanya dibuka kepada kaum lelaki. Ia dibuka secara rasmi untuk atlet wanita hanya pada Olimpik 1984 di Los Angeles, Amerika Syarikat.
Rekod dunia bagi acara Marathon bagi kategori lelaki dilakukan oleh Eliud Kipchoge (Kenya) dengan catatan 2 jam 01 minit 39 saat yang dilakukan di Berlin pada tahun 2018. Bagi kategori wanita pula Paula Radcliffe masih memegang rekod dengan catatan masa 2 jam 15 minit yang dilakukan di London pada tahun 2003.
Bagi rekod Malaysia pula ianya dicatatkan oleh Tan Huong Leong pada Marathon Tokyo 2018 dengan catatan 2 jam 25 minit 28 saat.

Sumber :- JOm Lari
JOm Kita Lari via Adha .ms

Please follow and like us:
error0