Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Arif Latif dipilih selepas berkelana bermain di pelbagai negara

Bekas pemain perseorangan negara, Mohd Arif Abdul Latif telah bermain di pelbagai negara berbeza sejak lima tahun lalu.
Beliau pernah menjadi naib juara Kejohanan Dunia remaja selepas tumpas di tangan pemain China, Chen Long yang kini menjadi antara jagoan di arena badminton dunia.
Walaupun tidak berjaya sebagai pemain perseorangan lelaki setanding Chen Long ketika berada di kategori senior namun pemain berusia 28 tahun ini masih beraksi.
Beliau kini telah menukar kategori dari perseorangan ke beregu lelaki. Tindakan itu menampakkan hasil apabila Arif dipilih menganggotai skuad Piala Thomas yang akan beraksi pada 20-27 Mei ini di Bangkok, Thailand.

Arif akan bersama-sama Lee Chong Wei, Lee Zii Jia, Iskandar Zulkarnanin, Leong Jun Hao, Goh V Shem, Tan Wee Kiong, Teo Ee Yi, Soh Wooi Yik dan Aaron Chia.
Beliau gembira mendapat tempat selepas kali terakhir dipanggil pada edisi 2008 iaitu 10 tahun lalu sebagai pemain perseorangan keempat negara.

” Saya masih terkejut kerana dipanggil dalam skuad ini. Saya bermain sebagai pemain perseorangan 10 tahun lalu dan kini kembali sebagai pemain beregu” kata Arif yang meninggalkan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) pada 2013 sebelum menyertai semula dua minggu lalu.
” Saya kembali dengan banyak pengalaman bermain dengan kelab lain sejak meninggalkan BAM lima tahun lalu “.

Sebelaum ini beliau menyertai kelab badminton Ampang dalam Liga Purple 2013 dan Sports Affair sebelum bermain di Thailand dan Indonesia. Beliau juga beraksi di Jepun pada tahun lalu.
“Saya bermain di beregu campuran dengan teman wanita saya (Rusydina Antardayu Riodingin dari Indonesia). Saya telah belajar lebih banyak mengenai ini dengan kelab-kelab di negara lain, “kata Arif.
“Perjalanan lima tahun saya sendiri telah menjadikan saya lebih kuat sebagai orang. Saya lebih letih daripada sebelumnya untuk mengambil kerjaya badminton saya ke tahap yang lebih tinggi. ”

Matlamat utama Arif adalah untuk layak ke Kejohanan Dunia dan Olimpik dengan pasangan beregu lelaki, Nur Mohd Azriyn Ayub.

“Azriyn dan saya bermain untuk kali pertama di Grand Prix Grand Prix Nasional tahun ini dan mencapai final dan kami memutuskan untuk bersama,” kata Arif.

“Jurulatih hanya memilih saya untuk ke Final, saya akan membuat pasangan berpeluh dengan Ee Yi dan jika saya ditugaskan, saya berjanji untuk memberikan yang terbaik,” katanya.

Sumber :-The Star

Kami di Ligakampung mengucapkan syabas kepada Arif Latif. Kalau ikutkan, Arif ni dulu pun ada potensi tapi displin menyebabkan karier beliau agak terumbang ambing. Beliau sendiri mengakui sebab kegagalan tapi nampaknya beliau bangkit kembali untuk mengembalikan reputasi. Semoga maju jaya.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)