Apa itu Stereotype?

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Mungkin ramai dari anda yang bijak pandai tau apa itu stereotype.. Tetapi bagi saya yang  sekolah  setakat darjah enam memanglah tak berapa nak paham perkataan tersebut..

Walaupun memang orang kampung namun saya rasa terpanggil juga untuk mencari makna disebalik stereotype ni.. Almaklumlah sebagai salah seorang dari peminat blog Mail, mestilah memahami tentang ketidak’stereotipikal’ blog beliau..

Stereotype dalam wikipedia memberikan definisi sebagai “a generalized perception of first impressions: behaviors presumed by a group of people judging with the eyes/criticizing ones outer appearance (or a population in general) to be associated with another specific group.”..  Kalau ikut pemahaman saya yang mendapat English C dalam peperiksaan penghujung tahun ianya bermakna bahawa pandangan pertama oleh kumpulan yang mengandaikan melalui pandangan atau mengkritik seseorang berdasarkan kebiasaan.. ( Kalau salah tolong jolokkan tunjukkan..)

Untuk lebih mudah lagi suka saya memberikan beberapa contoh stereotype yang sering berlaku dalam kehidupan seharian..

1.  Bila umur dah meningkat, bujangwan-bujangwan akan sering ditanya ‘ bila nak kawin’. Soalan ni stereotype terutamanya pada waktu balik kampung.. Tak gitu syam??

2. Ada member yang mengatakan bahawa si ZOol ni macam budak-budak kerana meminati anime/manga. Tapi kat Jepun sana dah jadi industri..

3. Stereotypenya drama Melayu.. Asyik-asyik cerita yang berendam air mata.. Jarang sekali citer yang memaparkan kejayaan seseorang..

Adakah anda seorang stereotype.?? So kepada bijak pandai boleh kongsi bersama tentang stereotype dalam situasi lain..

Pengunjung Entri Ini :6426

11 Responses

  1. rohaizadNo Gravatar says:

    Ermmm.. aku setuju.
    Sebab tulah aku menyampah dengan filem Melayu yang “sengal”.

    Reply

  2. abdusfauziNo Gravatar says:

    betul tu.. movie melayu / drama banyak yang sedih-sedih je.. kurang yang mampu buat cerita bermotivasi.. macam Forest Gump, and banyak lagi.. hurm.. asyik-asyik, ko awek aku, aku bapak ko, ko anak luar nikah aku, pastu nangis-nangis, then benci-benci.. dendam-dendam.. tu je.. aduhai..

    Reply

    PENSYARAH MASKULINNo Gravatar Reply:

    JGN DIKUTUK FILEM MELAYU, KERANA IANYA MELAMBANGKAN INTERCULTURE DAN KESANTUNAN BUDAYA MELAYU.

    Reply

  3. aeropama dot comNo Gravatar says:

    tensen bile digasak pertanyaan kahwin ni. husssss…

    ps: part stereotype dlm drama melayu, mesti ade adegan makan pastu berbual-bual akhirnya makan tak habis sbb masa berbual-bual tu berlaku pertelingkahan

    Reply

  4. affuanNo Gravatar says:

    sebab itu lah aku tidak tengok cerita melayu. :p

    Reply

  5. KujieNo Gravatar says:

    stereotype tu mcm perbuatan illegal , kalau tak ikut mcm melanggar kesopanan dan etika dan selalunya lebih kepada prejudice

    Reply

  6. smaelzNo Gravatar says:

    filem melayu yg terpilih je aku tgk.. aku lebey suka tgk citer jepon or korea.. Some people igt drama korea ngan filem korea sama storyboardnya. sebenarnya x.. ada setengah2 filem korea ada adegan sx yg mengalahkan hollywood.. x caya? try google nih, The Sweet Sex and Love

    Reply

  7. zuhairyNo Gravatar says:

    yang aku faham pasal istilah ni adalah persepsi dalam permikiran kita tentang sesuatu perkara yang membuatkan kita terikut-ikut dengan persepsi tu..

    Reply

  8. megatNo Gravatar says:

    tukarlah kepada monotype wakaka.

    dah memang itulah budaya orang kita secara keseluruhan. melainkan semua orang kita telah memiliki kemudahan online di rumah masing-masing mungkin boleh ubah persepsi mereka dari kebolehan stereotype mereka.

    bagi golongan seperti kita sudah didedahkan dengan pelbagai aktiviti sihat mahupun tidak sihat di internet (dah canggih la kiranya huhu).

    tengok blog aku sebagai contoh. blog yang berlandaskan dari sikap stereotype masyarakat kita, masih mampu menarik trafik. itulah buktinya orang kita masih stereotype! huhu

    Reply

  9. dauzNo Gravatar says:

    Payah nak cakap semua tu subjektif..
    Ada yang mempunyai pandangan trersendiri..
    dah subjektif takda jawapan salah or betul cuma terpulang kepada kebetulan kepemikiran sahaja :)

    Reply

  10. raja yoomiNo Gravatar says:

    sometime stereotype membawa kepada positif, tapi kebiasaan nye membawa kepada negetif

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge