Antara MyVi dan Saga

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Nampaknya hari ini saya bersama adik beradik ke kedai kereta. Ye lah semenjak pengumuman tentang voucher RM5,000 bagi kereta lama, saya juga tidak terkecuali teruja tentangnya. Dan abang saya juga telah bersetuju untuk melupuskan Proton Iswara bagi menjadikan ianya sebagai deposit pembayaran kereta.

Setelah melawat dan mendapat penerangan dari wakil penjual nampaknya pilihan adalah MyVi dan Proton BLM. Kedua-dua ada kelebihan masing-masing. . Berdasarkan penerangan bayaran bulanan bagi MyVi dalam lingkungan RM460 manakala BLM pula sekitar RM420. Memang agak berbeza. Namun imej Proton yang agak negatif memberi kesan dalam diri ini..

Mungkin anda ada pendapat yang boleh membantu.
Photobucket
Adakah MyVi seperti ini akan menjadi pilihan si ZOol??

—————————————————————
Komen ditutup sebab dah setahun keputusan telah pun dibuat. Tapi anda masih boleh membaca nya lagi

Pengunjung Entri Ini :15970

82 comments:

  1. SAGA berbaloi… bkn nak bwk laju…. tp da dier sndr bwk tup2 dah 140km nak wat camner…. SAGA A ader 4 gear berbanding myvi 3 gear shj….SAGA luas bonetnyer….. yg bab goyang biler laju tu sbb tak stabil…. modal la sket…. psgkan stabilizer bar kan SAGA korg tu… keter saya dah tak layang dah lps letak bender tue….

  2. SAGA xde ABS(Anti Brake System)..agak bahaye bile terbabas…stering akan lock…so xleh nak mengelak…myvi ade ABS…Myvi ade dua airbag,tapi saga ade satu je….ciri2 keselamatan kurang bagi saga….baik amek myvi la…

  3. Salam.

    Kalau ikut harga lebih baik pilih saga lebih murah. Tapi kalau Myvi pun yg ada ABS dan SRS harga dah sama Persona. Baik ambil persona terus daripada Myvi Harga dah sama Persona baru. Harga sama, safety sama (dual SRS Airbage, ABS+EDB), tapi ruang dan c.c. lebih kpd persona.

  4. To ZAM
    Saya cadangkan baik ajak kawan yg ada kereta Myvi dan Blm keluar jalan2. Try naik-turun bukit, layan selekoh dan tengok penggunaan minyak dia sekali. pas tu tanya kos penelenggaraan dia kat kawan2 yang pakai Myvi dan Blm. Yang penting kita sendiri yang puas hati. Sebab cita rasa semua orang tak sama kan?

  5. Orang la nie suma suka sedan type,mna layan jnis kodok….belilah saga BLM,memang puas hati.

  6. aku pakai myvi 1.3manual…kereta dia best ..
    best bawak g jalan2 bandar laa..bile g long distance, jadi tak selesa..memang sakit badan..
    tentang saga tak tahu..tapi kawan2 kata bagus…
    kereta pertama aku gen 2 ..

  7. keta myvi dgn saga???
    SAGA la!!!!
    sebelum tu mnta ampun dulu sblm komen..
    myvi mmg comel. tp klu stkt comel nk buat pa! sedap la pa la smua tu buhung!
    wlupun design saga ada sstgh xbkenan tp klu tmbh skirt blh gempak pa!
    da bwk myvi. mcm pa tah. bek saga selesa.
    da la myvi boot kecik. klu nk bndg pn jgn la dgn saga. bndg dgn persona.
    klu ada budget sama myvi ambk persona baru.
    soal proton cpt rosak tu mmg xdpt nafi. produa pn ada mslh jgk.
    tu nasib la. mmg kata well mantain ka apa ka.. klu blh masa servis tgk2 sama apa staff buat.
    jgn dok lena ja xpn bg kunci tggai! sy kata mcm ni bkn pa sbb ada mmbe yg cri duit lbh@buat keja xbtui! kita soh boh mnyk tu depa boh yg len.. depa sapu!
    ada jgk yg xtkr lgsg! cuma drain ckit pastu topup! bulls***t!
    ni reality. xkira produa ka proton ka.. ada masa ambk tau la ckit2 nama part2 dlm keta.
    ni spark plug pn xtau dok dkt mana! org soh tkr brg kita tkr.. pdhal brg xrosak pn!
    pastu merungut mahal la pa la.. bkn smua punca dri produk. smua produk bgus.. kita yg tentukan.
    so kesimpulan dia ambk la saga sbb byk beza dia. budget lbh ambk persona. ada lbh lg ambk civic atau lancer atau forte kategori sedan la.. pk jgkamasa pnjg. kita bkn nk muda sentiasa. klu nk beli myvi untk p market blh gagah la. klu 1st car xpyh la buat sakit bdn ja jauh2.. bla keta baru mst nk bjalan mkn angn, blk kmpg bla3…
    bye2..

  8. salam.. lupa lak td.
    baru2 ni baca motor trader yg saga NOMBOR SATU (1)! dlm jualan kereta.
    go saga go! hahaha… no 2 msti la myvi. pastu viva, persona bla3…
    nmpknya org da nmpk kebenaran.. masa myvi dilancarkan proton byk mslh. sbb tu jd buah mulut yg proton xok shgga ke hri ni. malang buat proton.
    byk kena bljr lg. apa pn bgga dgn produk malaysia.
    ok..

Comments are closed.