Adi Putra, genius matematik

71 Responses

  1. KenneeNo Gravatar says:

    nice…very cute…
    Btw…nanged ya post on innit and clicked ya ads… ^^

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    yeah.. he’s cute but that not the case..
    I like his ‘sajak’…

    thank for nanged and click ads..

    Reply

    Nur Fatihah Bt Mudzaffar ShahNo Gravatar Reply:

    Adek mmg mmpunyai cita2 yg tnggi..insyaallah selagi akak d pnjngkn umo akak akn sntiasa doakan kejayaan adek.

    Reply

    safiahNo Gravatar Reply:

    that s correct fatihah adi mmg genius and saya sokong fatihah.insyaalah safiah akan mendoakan adi untuk maju ke dapan dari semasa ke semasa…wssalamADI.safiah sama umur dgn adi…

    Reply

    nafeesNo Gravatar Reply:

    Saya akan mendoakan Adi.saya pon sama umur dengan Adi

    Nur Fatihah Bt Mudzaffar ShahNo Gravatar Reply:

    Adi mmg mmpunyai semngat yg tnggi untk mncpai cita2nya..siapa lah kita jika hendak di bndingkan dgn beliau.

    Reply

    AnonymouseNo Gravatar Reply:

    So….kita perlukan 3 generasi untuk melahirkan generasi yg semuanya berotak mcm adi ni supaya melayu menjadi bangsa yg superior di masa akan dtg…bagaimana? Anda kaji la caranya

    Reply

  2. 1 dalam sejuta…. The real one in the million

    Reply

    AnonymouseNo Gravatar Reply:

    Satu je x cukup bang… Setakat mcm adi ni yahudi bersepah2… Kesian…melayu baru ada satu…mcm mana nak maju….kalaulah kita ada lg 1000000 adi putra kan baguih

    Reply

  3. shahrulNo Gravatar says:

    Betul2 anugerah Allah ni.

    Reply

  4. safarNo Gravatar says:

    Tengok semangat adik Adi Putra.Orang Melayu
    ni hebat cuma selalu perkecil diri sendiri.
    sifat pemalu aku pun malu.harap Orang Melayu
    faham dan jangan perkecilkan bangsa sendiri.

    Reply

  5. AthirahNo Gravatar says:

    Hebat betul Adi Putra.Kecil-kecil lagi,dah pandai dalam subjek Matematik.Adi Putra ada minda yang luar biasa.Say langsung tidak percaya bahawa Adi Putra ada otak yang sangat
    bijak.

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    Kenapa tak percaya??? Sebenarnya setiap manusia ada kelebihan sendiri cuma kadangkala kita tak nampak,..
    Marilah sama-sama mencarinya..

    Reply

  6. titanNo Gravatar says:

    aku harap dia berminat dengan dunia blogging. hoho..

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    kalau dia blogging selalulah aku ke sana..

    Reply

  7. farahaznilNo Gravatar says:

    huhuh..aku pun dah byk kali tgk adi putra dkt ac di sini tu..haizz..geram betul dgn bdk ni..huhuhuh..pndi betul..nsib baik ayah dia bimbing dia utk dptkan pljrn yg betul..mksd aku nnt xdelah terjadi mcm kes sufiah n bdk2 yg pndi math sblm ni yg dikatakn tak mnjd org 2..haizzz

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    harap2 menjadilah hendaknya..
    sebab belum boleh kata apa2 lagi..
    dulu ramai genius malaya yang terkandas tau..

    Reply

  8. zieyana96No Gravatar says:

    adq adi putra nie genius lh..
    sya fikir lgi bgs klu adi putra nie p universiti kat oversea…
    btl tak…
    btl btl btl…

    Reply

  9. fatinNo Gravatar says:

    semoga adi putra menjadi role model kepada generasi akan datang

    Reply

  10. Score ANo Gravatar says:

    Join kami sekarang! Sumber
    pendapatan alternative
    yang lumayan dan
    luarbiasa. Sila Sms Nama
    dan Alamat @ hubungi
    013-3301546.

    Reply

  11. ikanstimNo Gravatar says:

    i wonder, who is “mereka” in his poem

    Reply

  12. Nur Athirah IrishaNo Gravatar says:

    Macam mana tak percaya hanya Adi Putra yang ada minda macam tu.Tapi….siapa zool?

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    sukar nak paham ayat ni.. sebenarnya ada ramai yang memiliki minda camtu.. cuma kita tak tau je..

    Reply

  13. anzNo Gravatar says:

    Amat mengkagumi adiputra.subhanallah..namun amat kesian dan ruginye rakyat malaysia jika bakat yang adi ada hanya disia2kan. Hanya dijadikan sebagai tontonan khalayak ramai. Mengapa tidak adi disalurkan ke bidang ilmu tertentu, menghasilkan idea tertentu untuk membangunkan bidang tertentu.jika benarlah ramai lg yang bijak diluar sana, seharusnya malaysia mampu melahirkan satu kumpulan genius yang mampu mengharumkan nama malaysia, megah di persada dunia. namun sayang, mungkin malaysia terperangkangkap dengan sikap yang lama. Takut mungking sikap seperti didalam Singapura dilanggar todak masih lagi subur di dalam sikap melayu..Sajak diatas amat mendalam maknanya jika dihayati betul2..

    Reply

  14. ummiinaNo Gravatar says:

    Betul kata Anz tu…sikap yang ada zaman Singapura di langgar todak masih ada tertanam dalam diri orang melayu kita walaupun bertopengkan kemodenan.Saya pun hairan sepatutnya Hamba Allah seperti ini perlu diberi sokongan.Bukannya dibiarkan sahaja dan menjadi cacian sesetengah pihak.Apalah dosa dia pada kita…
    sedangkan dia berjiwa bersih.Sesetengah pihak pulak takut…sepatutnya dia diberi perhatian kerana mungkin suatu hari dia akan menjadi pemimpin generasi akan datang.Ini tidak…kasihan Hamba Allah ini…ada orang bersikap dengki kianat padanya…menjatuhkan dia…buat sesuatu agar masyarakat tidak mempercayai diri hamba allah ini lagi…
    Ingatlah Allah haya satu…Yang pasti balasan darinya pasti ada untuk kalian yang berniat dan bersatu menganiayai Hamba Allah ini…nantikan sahaja…Kenapalah Hamba Allah ini diperlakukan sebegitu..Takut…takut sebab Hamba Allah ini kecil2 dah pandai bersuara pada buluh2 yang besar dan tinggi..takut sebab si kecil ini menyeru agar mempertahankan
    islam dan al-Quran…sebab selama ini kita hanyut dan ketepikan itu semua.
    Takut…takut jika ditakdirkan suatu hari nanti Hamba Allah ini menjadi pemimpin…dicantasnya segala penipuan,pembohongan,kekotoran dan dibersihkan dengan berpegang teguh dengan ajaran islam dan Al-Quran sebagai pegangan dan penyuluh…Mari kita sama2 doakan agar Hamba Allah ini berjaya di dunia dan di Akhirat…Semoga allah lindungi dia…

    Reply

  15. CambridgeNo Gravatar says:

    Salam,

    Janganlah terlalu mengagungkan si Adi tu sehingga menjadikan dia sebagai idola. Bagi saya dia adalah kanak-kanak biasa yang mampu memberi fokus yang lebih kepada bidang yang dia minati ie matematik, berbanding kanak-kanak lain.

    Ramai kanak-kanak lain terutama berbangsa cina hebat dalam matematik tetapi tidak digembar-gemburkan. Adi popular sebab dia berbangsa melayu dan kita sengaja membesarkan kehebatan beliau bagi menunjukkan orang melayu hebat dalam matematik.

    Kepintaran beliau belum diuji sepenuhnya. Beliau belum melalui salah satu pun peperiksaan diperingkat sekolah seperti UPSR atau PMR atau SPM atau STPM atau Matrikulasi atau GCSE atau O-LEVEL atau A-LEVEL. Bila disuruh menduduki ujian, alasan yang diberi adalah tidak mencapai standard beliau dan dikaitkan otak beliau macam kereta ferrari. Beliau tidak boleh beri alasan sedimikian kalau ingin berjaya. Ataupun keluarga beliau risau jika beliau tidak dapat 5A dalam UPSR. Mungkin sekadar A dalam matematik sahaja!!!! Sekarang sibuk hendak ambil A-Level terus tanpa melalui peperiksaan yang lebih rendah. Kita tengok sahaja apa yang akan berlaku.
    Sesiapa yang tidak tahu matematik peringkat tinggi (paling kurang SPM matematik tambahan) menganggap apa yang dilakukan oleh Adi adalah sesuatu yang hebat. Matematik bukan setakat mengira hingga angka trillion seperti yang dilakukan oleh beliau. Matematik bukan setakat formula-formula yang dicipta oleh beliau untuk memudahkan penggiraan campur, tolak, darab dan bahagi. Formula-formula itu banyak boleh diperolehi daripada buku-buku dan internet untuk bacaan awam. Profesor matematik pun tak hafal formula-formula tersebut sebab sekarang dah ada calculator yang boleh membuat pengiraan tersebut!!!!! Matematik adalah lebih daripada itu yang saya tidak ingin bincangkan disini. Mungkin tiada nasihat yang sewajarnya daripada ahli-ahli matematik di Malaysia kepada ibubapa beliau, bahawa matematik adalah lebih daripada itu. Ibubapa beliau yang mempunyai pendidikan setakat sekolah memungkinkan mereka syok sendiri melihat kehebatan anak beliau yang mampu mengira sampai trillion. Ilmu yang cetek yang ada pada kedua ibubapa beliau menyebabkan Adi tidak mampu pergi lebih jauh. Itu pun kalau beliau mampu pergi lebih jauh.

    Adi dan kedua ibubapa beliau perlu mengikut arus perdana. Adi perlu menduduki peperiksaan, paling kurang PMR dan kemudian SPM. Jika lulus 8A dan 10A, barulah boleh diisytiharkan sebagai kanak-kanak pintar. Kemudian ambil A-Level dan dapatkan 5A sebelum umur 12 tahun. Barulah MIT atau Cambridge atau Oxfrod atau Caltech atau Yale atau Stanford akan ambil beliau, sepertimana yang berlaku kepada Sufiah Yusof. Safiah mampu memasuki Oxford kerana beliau diberi panduan oleh ibubapa yang berilmu pengetahuan berkelulusan universiti, yang tahu bahawa matematik bukan setakat campur, tolak, darab dan bahagi.

    Cuba baca kisah kanak-kanak prodigy matematik yang benar-benar terbukti kepintaran beliau yang mengikut langkah-langkah yang betul melalui peperiksaan yang saya syorkan diatas. Beliau adalah Arran Fernandez, kanak-kanak 14 tahun yang akan tamat penganjian di Cambridge tidak lama lagi.

    http://www.guardian.co.uk/education/2010/jan/07/cambridge-university-14-arran-fernandez

    http://www.guardian.co.uk/uk/2001/aug/24/gcses2001.gcses1

    Lagi satu yang perlu anda tahu adalah, jangan sesekali melabelkan seseorang sebagai genius terutama kepada kanak-kanak. Label genius terlalu hebat yang hanya boleh diberi kepada mereka yang terbukti kepintarannya seluruh dunia seperti Albert Einstein, Beethoven, Leonardo da Vinci, dan lain-lain. Sebut sahaja sebagai kanak-kanak prodigy, bukannya kanak-kanak genius. Nak tahu maksudnya pergi ke

    http://simple.wikipedia.org/wiki/Child_prodigy

    Petikannya seperti berikut:

    “A child prodigy is a child who is very smart at an early age. They can do things that average people can only do when they are adults. Child prodigies are often musicians or mathematicians. A child prodigy does not always grow up to be a world-famous genius. Some of them lose their exceptional gifts in adulthood”

    Cambridge, mathematician.

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    terima kasih atas penjelasan dan pendapat..
    Kami semua bukanlah bijak pandai dan mampu menilai samada beliau genius atau tidak..
    Sekadar berkongsi [pendapat.. cuma rugi kalau seorang budak kecil yang memiliki sedikit kelebihan tidak mampu dibawa ke mana..
    saya setuju dengan tuan supaya Adi Putra perlu menjalani kehidupan sebagai seorang pelajar.. Di situ baru dapat dikembangkan bakatnya..

    Reply

    mazlanNo Gravatar Reply:

    Salam,

    aku pun pada mulanya terkejuk jg la kat adi putra tu masa kat dalam rancangan ac?..tapi bila terbaca komen dari cambridge tu,memang btl..matematik bukan sekadar taku mengira number sampai 35 angka ja,kalau itu la yang menyebabkan beliau di gelar genius rasanya tidak la layak,jangan genius prof pun belum lagi kot..GENIUS memang satu perkataan yang besar…fikir2lah….

    Reply

    AnybodyNo Gravatar Reply:

    Brader Cambridge ni kaki tengok DVD ni…
    Nak jugak ‘bersajak’ macam si Adi tu….
    Apalah salahnya kita memuji Adi ni…pujian itu satu motivasi untuk dia supaya dia tidak tersalah langkah dlm kehidupan…pujian itu juga kan doa tuu…
    Aparaaa….

    Reply

    Ulama Pewaris NabiNo Gravatar Reply:

    Dengan nama Allah saya beri komen pada Cambridge, saya memamng akui Adiputra adalah genius yang hebat bukan kita nak agungkan beliau ,cuma Kerajaan Kita terutama Kementerian pelajaran kita tidak tahu nak buat apa dengan Adi.Pada saya bukan cara Adiputra kena lalui UPSR,PMR dan seterusnya macam orang biasa.Tapi beliau perlu diajar dengan kadar cepat contohnya beliau sudah boleh memasuki Tktan 5 dan jalani 2 tahun sebelum memasuki peperiksaan.Kita yang tak boleh fikir ke depan kerana kita bukan genius macam dia.Di luar negara seperti Singapura, kanak-kanak begini dah boleh masuk U.

    Reply

  16. ummiinaNo Gravatar says:

    Hamba allah si Adi Putra perlukan support dari kita semua..lebih2 lagi kerajaan…kesian hamba allah ini..sekarang nasibnya lebih kurang dengan Hang Nadim…cuma tak di bunuh mati…tetapi di bunuh semangatnya…Kesian dia…
    Saya di sini mengharapkan kepada semua yang memberi pendapat…sesiapapun boleh berikan pendapat..tetapi sertailah sekali dengan bantuan dan sokongan anda… kalau ada yang mampu support hamba allah tu belajar…hulurkanlah dengan hati yang ikhlas dan bersih..usah di war-warkan itu ini..tetapi akhirnya hamba allah itu di sia2kan…Tolonglah fikirkan kembali apa yang nak di tulis dan kongsikan…Kita sekarang hanya nampak kain orang terkoyak tetapi kain kita sendiri terkoyak kita tak nampak…selalunya beginilah kita..saya ingatkan diri saya sendiri juga kepada semua yang sudi membaca coretan ini…kita fikirkan sedalam-dalamnya…apa yang kita katakan hari ini…mungkin suatu hari akan jadi kepada keturunan kita…apa kita nak buat ketika itu…kadang2 apa yang kita bagi pendapat pada orang lain tak dapat kita gunakan untuk diri kita sendiri kan…
    Sebab itulah saya tekankan di sini..usah hanya beri pendapat atau kritik itu ini…tetapi berilah bantuan anda serta sokongan kepada hamba allah itu…insyaallah…segalanya dengan LILAHITAALA..ALLAH MAHA MENGETAHUI KETULUSAN HATI KITA SEMUA…Saya tetap bersama Si Adi Putra walau pun terjadi…Semoga Allah lindungi dia dari segala perkara-perkara buruk…jadikan dia seorang manusia yang tabah,penyabar dan beriman hanya kepadamu Ya ALLAH…AMIN…

    Reply

  17. azuNo Gravatar says:

    i agree with cambridge. saya juga tgk rancangan AC? tuh.dlm rancangan tu si adi mempromote kan ubat pintar dia tuh.saya & rakan2 komen, pasti adi ni dah dipergunakan pihak2 tertentu untk memasarkan produk mereka.tgk lah ape da jadi skang?ubat dia kena rampas.setakat pandai dlm matematik belum tentu pandai dlm kehidupan, klu x bagaimana dia bleh di’con’ kn oleh pihak2 ni..klu postif steriod sah2 la company dia yg kena tggung, bkn org2 yg menghasilkan ubat tuh..ade R&D ker ubat dia tuh?

    saya sedih tgk masyarakat kite,bile tgk adi tu bijak matematik,bile dia jual ubat sume nk pecaya.nk bagi ubat tuh pd anak2.xpayah selidik dlm2,tny pd diri anda, hebat sgtkan adi tuh utk mhasilkan ubat2an yg BERKESAN & SELAMAT?bijak ke dia dlm bidang chemical, medical?

    utk mjdi orng yg berjaya, adi ni kena melalui proses2 sume manusia lalui utk pkembangan diri, sahsiah, minda..xbleh main loncat je sbb dia cetek lagi dlm kehidupan.hidup ni xde formula mcm dia hafal tuh, it base on skills as well as experience.

    lagi satu kenapa nk menafikan sistem periksa PMS & SPM xsetaraf utk dia?mcm bongkak je bunyi nye. proof that u r right, bukan skadar omong kosong.

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    setuju tentang adi perlu melalui proses pembelajaran…
    beliau perlu mendapat pelajaran cam budak2 lain..
    takut seorang lagi kanak-kanak berbakat yang akan tenggelam..

    Reply

  18. nazryNo Gravatar says:

    dideklamasikan la abg……..

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    ok.. tq utk pembetulan tu..
    er itu je nak komen ke????

    Reply

  19. MCNo Gravatar says:

    genius boy…I heard from people that he can calculated the angle of elevation from earth to atmosphere..but i dont know whether it is true…

    Reply

  20. firdausNo Gravatar says:

    ah poyo la cambridge..aku baca msg ko seimbas ja dh tau ko nie berperangsangka buruk pada melayu…adi nie bukan hebat dlm matematik ja, dlm tutur kata dier terdapat kebenaran, cuba lihat sajak dier, aku di tahun satu rasa terseksa..berfikirlah rasional, berfikir international…kalau ko kata ambik spm dpt 8a-10a tue pintar, knapa ko nk crita budak 14 tahun dh nk abis cambridge…(pastu siap kata itu betul2 genius)…masalah dekat adi adalah sistem pendidikan negara xbenarkan dier ambik 0 level ka, trus ambik degree ka, cuba dier kat uk atau us, mayb dier dh masuk oxford, mit, harvard, dsbnya..satu lagi masalah dier, terlalu ramai org yg busuk hati dengki kat dier mcm ko nie…sentuh pasal matematik lagi, dier bukan setakat boleh hafal nombor, siap reverse no tue lagi, pastu leh buat pengiraan melibatkan byk digit, pastu dier siap terbitkan brapa byk formula sendiri…ckp mmg senang, nk blame dier sana sini…tapi kalau ko nk buat mcm dier, 1/10 pon aku rasa ko xmampu..ko sendiri pikirlah…

    Reply

  21. Manusia biasaNo Gravatar says:

    Betul2….ak sokong aper firdaus cakap 2….ei, poyo betul la si mamat cambridge ney…suke2 ati je kutuk orang…macam la die bagus sangat…dan macam la cambridge tu hebat sangat walaupun dah diiktiraf sedunia….aper cambridge tu boleh ke ajar kau macammana nak jadi insan berguna, nak jadi insan yang bersopan santun?…lagi satu…cerdik atau tak ni sebenarnye bukan diukur dari tahap IQ kite pada usia tertentu…cerdik ni subjektif ….kalau ak kate kawan ak yang boleh semua D SPM tu pun cerdik, tu pada pendapat ak je….orang lain punye pendapat tak tahu lagi…tak semestinya orang yang boleh 10A+ dalam SPM macam pelajar terbaik SPM 2010 Malaysia tu semua orang kate cerdik…tengok atas pendapat orang la…satu lagi yang kau busuk ati sangat ni kenape? Tak boleh tengok k kejayaan orang lain…orang sepatutnya tumpang berbangga, orang macam Adi Putra dan orang-orang Malaysia lain yang genius tu la yang akan jadi golongan pelapis pada masa akan datang….ak bukan menyokong Adi Putra tu sangat, tapi ak bercakap base on facts..kite tak tahu mase depan seseorang, cume Allah Taala je yang tahu ketentuan nasib seseorang hambanya tu…dan janganlah suke menjatuh2 kan orang dan berhasad dengki pulak…

    Reply

  22. chiqueNo Gravatar says:

    ehm…nothing to say…
    terbukti kebijaksanaan dia 2…
    terbukti kekuasaan Allah SWT…

    Reply

  23. yayaNo Gravatar says:

    Adi Putra bukan sahaja pandai matematik bahkan ilmu agama juga..adi bukan sahaja mendalami ilmu dunia tp akhirat..mesti ada hikmah di sebalik semua ni,sajak adi tersirat seribu makna..adi memperjuangkan agama dan juga bangsa..hayati betul2..kita ptt berbangga ada insan sebegini di negara kita bukan memperlekeh-lekehkan kebolehan yg adi miliki..walaupun kita xtahu sejauh mana hebatnya adi tp kita ptt percaya bahawa itu adalah pemberian dari yg MAHA ESA.

    Reply

  24. akuNo Gravatar says:

    Tolong la sorg bagi aku link aku nak tgk la jauh mane bdk adi putra nih bijaknyer. Penat dah aku carik. Kalo stakat math kat atas nieh adoi ya… sedih ar aku kalo tahap mcm nie pun org dah panggil genius. It just fun math takkan mase korg skolah rendah dulu tak der pelawak datang buat bende2 fun math nie. Mesti die tgk astu google astu show to public claim it as his formula. Boleh ar fun math tak pattern kalo tak mampuih kene saman curik formula org dan curik pulak ubat murah jual letak name sendiri and the best part is “with doa adi putra”… oh come on. Tolong la jgn maen maen dgn bende2 camni kalo betul tak pe. Nie kalo stakat sebab marketing plan tolong la letak perkataan laen mcm “tak pandai saya pulang wang kembali”ke, “adi jamin ke” dsb. Marah tul la org explotasi nih. astu yg paling tak leh terima tuh yg die boleh pulak jadi CSI eh bkn bkn satu watak dalam cite numbers yg selesaikan crime scene gune no2 tuh mase kes sharline (weh aku tgk astro gak la). I think u better become actor. You good at it. Well korang tak rase ke bdk kecik camni bleh pk bende complex camnie not in math la mcm care nak buat duet, publisity and so on. So basically bdk nie tak salah mesti ader tangan ghaib yg pull the string to make puppet adi putra move. SO org nie yg patut kene semua tomahan nie. Not u adi but him. Its enough if u good at math but not become doctor know it all… even jadi bomoh jawa… susah wei aku nak caye ko nih…

    Reply

  25. ummiinaNo Gravatar says:

    Entah apa2 lah dia ni…dah terbukti keistimewaan ciptaan Allah..nak sangkal apa lagi..cuba buatlah..dari dok cakap pandai kat sini..rasanya lebih elok awak jumpa si kecik tu sendiri..tak pun add dia kat face book..emm..terus berkomunikasi ngan dia….dah lah tu…bawak2 bersabar yer…

    Reply

  26. azuNo Gravatar says:

    aku xrs cambridge or ‘aku’ tuh menidakkan kegeniusan adi tuh bkn sbb mereka rs mereka lebih bagus..it’s everybody’s opinion.. cuma aku rs mereka nk bukak mata korng sume jgn taksub sgt dgn adi tuh.. ye betul,kurnian tuhan..aku mgkin xdpt anugerah mcm tuh, tp aku rs bak kata cambridge ade ramai lg prodigy yang ade anugerah mcm tuh kt luar sana.. & adi nih patut tau mcm mana nk guna anugerah ni..bg aku adi tuh yang poyo..sorry to say la to those adi’s fans..takat ckp nk bela nusa bangsa, aku pon leh ckp.cuma xde kesempatan nk masuk tv je..jgn jadi tin kosong la adi..bising sana sini..ape yg awak da contribute to this country!nothing la wei..aku ade jugak contribute kt negara nih (EDTP–>for those who observe shall know what EDTP is)

    salam semua

    Reply

  27. ADi PUTRANo Gravatar says:

    hi slamat berkenalan semua… saye lah adi pura bin abdul ghani…..sebenarnye adi rase ape yang cambrige kate tue tak lah semua tuh salah… tap bagi adi dlm dunia nie tak perlu lah kelulusan seperti UPSR,PMR,SPM…. sbb klu tak ade semue tue kite still bleh hidup kan?? adi tak nak lah semue yang ade kat sini fikir yang adi nie bangga kan diri.. adi bukan nak bangga kan diri adi tapi adi rase yang adi nie tak erlu lah sangat UPSR,PMR,SPM sbb adi nak share semue fomular2 adi yang adi dah cipta…so adi harap sume yang ade kat sini tak anggap kan adi ni bangga kan diri…

    Reply

    hidup melayuNo Gravatar Reply:

    wahai adi putra. memang terbukti kebijaksanaan anda dan ternyata Allah itu Maha Berkuasa.

    Tiada siapa yang paksa anda untuk menduduki UPSR,PMR,SPM…teruskan perjuangan anda.

    Tapi boleh je kan sit for all those exams and still share your formulas with the nation. The ability to stand out among the society is brilliant, but the willingness to stand on the same ground and yet stand out among us is far more greater.

    Reply

  28. DIAMONDNo Gravatar says:

    Hahahah…adiputra sendiri dah masuk blog ni dan jawab tohmahan-tohmahan korang semua… Actually memang betul…jika ‘cambridge’, ‘aku’ ‘azu’ dan sapa-sapa pun melalui apa yang dilalui oleh adiputra, memiliki apa yang dimiliki olehnya kini, saya rasa tentu lain jadinya…lagi havoc Malaysia ni jawabnya….Tapi Allah mengetahui apa yang tidak kita ketahui…
    Allah memilih siapa yang Dia mahu…jadi jgnlah dengki dan irihati dengan INSAN TERPILIH itu… Bayangkanlah seumur itu, anda sudah bertemu dengan semua orang2 besar yang pernah ditemuinya, meneroka seluruh alam demi untuk menebarkan ilmunya demi ummah yang dia sayang…dalam pada tu terpaksa pula melayani tohmahan dan kerenah orang melayu yang tak pernah surut dari hasad dengki dan iri hati ni barulah tahu agaknya macamana life jadi adi putra ni…
    Bagi saya yang mengenali adiputra secara dekat, mengetahui liku2 hidupnya, mengenali isihati dan perjuangannya…saya pasti bahawa, segala komen-komen anda disini jauh sekali dengan perjuangan adi…dengan visi dan misi adi…dan yang saya teramat pasti adalah…anda memang tidak pernah mengenali anak ini secara dekat, berkomunikasi dengannya, memahami diri dan perjuangannya…anda hanya melihat dia melalui laman maya, melalui media yang belum tentu benarnya, melalui komen2 positf atau negatif insan2 lain…belum cukup untuk anda mengenali siapa Adi Putra… kalau sekadar apa yg ditunjukkan didalam AC….jauhhhh sangat-sangat dengan sicilik genius Adi Putra yang saya kenali…itu semua hanya secumit cuma dari ilmu yang dimilikinya…
    Maaf, saya bukan mengagungkan adiputra…tapi saya kagum dengan Allah SWT yang menghadiahkan ummah dengan anak ini..walaupun tahu yang bangsanya sendiri takkan memandang dia…saya pasti ada hikmah disetiap kejadian Ilahi…Subhanallah..hanya itu yg mampu saya ucapkan kali pertama saya melihat anak ini sebelas tahun yang lalu…Subhanallah….

    Reply

  29. DIAMONDNo Gravatar says:

    komen adi cukup jelas…hadirnya dia hanya untuk share ilmu yang dia ada demi kemajuan ummah…
    Hanya orang melayu kurang punya mata hati untuk melihat anak ini…

    Maaf…saya bukan prejudis, tapi lumrah kita orang melayu…—Melayu Mudah Lupa…!!!

    Reply

  30. ummiinaNo Gravatar says:

    Salam…Emmm macam mana bila Ady Putra berani menjawab pelbagai andaian dan tomanahan anda.Terimalah dia kurniaan Allah…tak perlu dipertikaikan…saya bangga dengan dia bukan bermaksud mengagong-agongkan dia…salahkah kita luahkan rasa bangga saya terhadap kelebihan kurniaan Allah itu…fikirkanlah..jika kita berada di tempatnya…jika ditomah sebegitu rupa apa kita rasa?..Kesian dia..kerana anugerah itu telah menjadi satu bebanan yang berat untuk di pikulnya kerana tindakan dan pemikiran kita..yang kononya mengatakan “bukan menafikan” tetapi hakikatnya cuba menafikan….

    Reply

  31. ADi PUTRANo Gravatar says:

    Terima kasih kepada semua yang faham keadaan dan kedudukan adi nie…sbb adi nie bru sebelas tahun dan adi tak dapat nak tanggung semue nya dekat tangan adi jer so adi perlukan mama n bapak untuk tolong adi atas pentas jadi sape yang pernah pergi ke program adi bukannya sombong tapi adi bru 11 thn lagipun adi ni jenis pemalu hehehe… n sorry lar lambat balas sbb seminggu nie adi ade program nanti nak wat kat sabah n negeri sembilan lak… n kalau tak percaye saya ni ADi PUTRA yang betul ke add la adi kat facebook… adi_putra1111@yahoo.com ckp jer dari ligakampung pastu adi approve k bye…

    Reply

  32. azuNo Gravatar says:

    adi..mmg tnpa PMR & SPM bagai sape pon bleh idup kn?nenek moyang kite dlu pon xpenah sit on those exams tp lahir jugak kite kn?

    tp cuba la adik adi yg bijak sana ni pikir baik2 nape kerajaan kite ni susah payah buat sistem pendidikan utk rakyat dia??kt luar pon nape every country ada their own system? bkn senang nk create system ni..kena gather all ahli2 pkir, duduk bncg n buat this system.

    without following this system, sape yg akan iktiraf anything yg adi buat? contoh nye nk buat satelit bagai, klu adi yg reka, ingt orng nk pcaya?bnda tuh xkn diikitraf sbb kite ade menilai dr segi background pendidikan nye jugak. amik bnda mudah ler, nk buat jambatan putrajaya.. mgkin org yg berpengalaman pon leh buat rekabentuk sume tuh..tp kite yakin ke nk guna??mesti la kite nk jurutera yg diiktiraf yg buat br kite yakin kn?mcm mana nk jd jurutera yg diiktiraf??kena la ade ijazah dr universiti yang diiktiraf kn?so nk ijazah tu adalah salah satu sistem pndidikan..

    jgn la menolak sistem pendidikan kite..tu je point aku..

    Reply

  33. syanas75No Gravatar says:

    salam kpd sume pmbaca, lau difikirkn benar kata sume org adi bdk pintar dalam matematik but not all subject.. disini, saya ingin coretkan bahawa lau kita sepintar manapn jgn terlalu ego..sebagaimana saya terdengar sendiri adi ckp dia ibarat sebuah kereta ferrari.. please la……. ALLAH lagi maha bijaksana… mungkin hari ini kita pandai lain hari belum tentu.. so, pengalamanlah yg boleh mematangkan seseorang.

    Reply

  34. syaNo Gravatar says:

    saye salah seorang peminat dierr!!! dierr awesome..

    Reply

  35. azim akmalNo Gravatar says:

    hai adi sya hedak jadi bijak tetapi macam mana tolong ajarkan saya metamatik untuk dalam upsr ini

    Reply

  36. mukmin kacakNo Gravatar says:

    umur awak dengan sya sama saja cuma tarihk lahir,saya doakan semoga awak dapat mencapai impian awak untuk jadi profeser matematik islam dapat mencipta satelit yang password berdasarkan ayat suci alquran

    Reply

    mukmin kacakNo Gravatar Reply:

    adi perangai awak begitu baik awak tidak bangga diri saya suka dengan perangai awak itu walaupun saya ni kurang pandai tetapi saya nak jadi macam awak . tarikh lahir saya 10.4.1999 saya tak bohong bohong itu dosa besar saya harap adi balas.

    Reply

    mukminkacakNo Gravatar Reply:

    saya nak jadi macam adi putra tere matematikdan saya nak salin awak punya sajak untuk pertandigan saya tau

    Reply

  37. amirulNo Gravatar says:

    assalamualaikum,adi apa khbar sihat,saya dah tengok dah awak punya blok saya rasa bangga kerana dapat sedara islam seperti awak yang genius matematik dalam islam

    Reply

  38. hazoNo Gravatar says:

    saya nak jadi cam awak tapi saya malas macam mana caranya nak jadi macam awak

    Reply

  39. ismaNo Gravatar says:

    sy bangga ada ank melayu yang genius math.. tp x nk ke manfaat kan matapelajaran 2 sebagai satu perkara yang penting dalam hidup???

    Reply

  40. miyaNo Gravatar says:

    salam…minta izin nk copy…
    tanx..

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    silakan..

    Reply

  41. The Real TruthNo Gravatar says:

    No. Dia ni budak yg belum “terkeluar” lg pun. X spatutnya diagung-agungkan…

    Reply

  42. ilyasNo Gravatar says:

    assalamualaikum…

    siapakah adi putra ini sebenarnya???ingin tahu.sama2 la kita fahami dan dalami ungkapan sajak yang di sampaikannya.

    “untuk apa aku disini
    aku berfikir rasional aku berfikir international
    pandai aku bijak aku comel aku hanya untuk ditonton diuji dan dipuji
    aku malu alangkah ruginya mereka
    untuk apa semua ini
    di mana mata hati mereka
    pujian biar bertempat
    marah bila bersopan
    kurang ajar biarlah berbudi bahasa
    tersirat mereka tak nampak
    tersurat sahaja mereka lihat
    di mana silapnya
    Rasulullah memimpin ummah
    hebatnya baginda
    pimpinlah aku
    doakanlah aku
    aku punya cita-cita
    aku punya idola
    barangkali aku kecil mereka
    hanya ketawa”

    siapa adi putra ni,adakah??…tunggu..

    Reply

  43. insanNo Gravatar says:

    Biasala kiter…..terlupa tentang ilmu tapi lebih memandangkan “kelayakan” atau qualification. Kalau kita mencari ilmu, ia akan menambah sikap baik kita kerana kita sedar akan tujuan ilmu itu diberikan kepada kita. Tetapi kalau kita sebenarnya mencari “kelayakan” supaya “bergelar”,akan wujud rasa riak dan memandang rendah kepada mereka yang kurang atau berilmu tapi tidak “berkelayan”. Kerana itulah hari ini ramai yang “berkelayakan” tidak menunjukkan contoh teladan yang baik dan suka memandang rendah kepada orang yang bukan dari kalangan mereka.

    Adi telah dikurniakan ilmu, ujilah ilmunya, mengapa persoalkan kelayakannya (keperluan untuk melaluipelbagai pepriksaan) untuk mengesahkan ilmunya? Saya tahu apa jawapan para akademik kerana saya pun dari kalangan itu. Tapi sudah tentu ada cara untuk mengesahkan ketulenan ilmu anugerah beliau itu selain melalui sistem peperiksaan konvensional. Halo orang akademik! Kekadang kepercayaan yang terlalu fanatik kepada sesuatu sistem itu lah yang menutup mata kita kepada kemungkinan baru! Bukankah orang akademiklah yang sentiasa perlu memikir dan melihat kemungkinan baru…?

    Reply

  44. rosli bin buangNo Gravatar says:

    Nama saya Hj Rosli Bin Buang, saya tinggal di Melaka dan Saya adalah Pengerusi PIBG SK Pulai, saya dengan rasa besar hati ingin menjemput Adi Putra ke Sekolah Kebangssaan Pulai, Melaka untuk memberi ceramah dan motivasi kepada pelajar-pelajar tahun 5 dan 6. Sehubungan dengan itu, bagaimanakah saya boleh menghubungi adik Adi Putra dan berapakah kos yang pihak kami perlu bayar apabila menjemput adik Adi Putra ke sekolah kami.

    Saya berharap dapat memberi jawapan dengan kadar segera demi masa depan anak-anak melayu.
    Sekian terima kasih.

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    minta maaf hj.. saya tiada maklumat mengenainya….

    Reply

  45. akzoxNo Gravatar says:

    Macam ni saya tak bangga langsung. Pandangan saya berbeza sedikit. Apalah bagusnya manusia itu kalau pandai tapi tak boleh berbakti kepada masyarakat.

    Prove it, buktikan, dapatkan SPM, Ijazah, Degree, Master, PhD kalau betul-betul berbakat.

    Walau IQ lebih hebat dari Einstein, Mahupun Newton, mereka lagi bagus sebab dah bertahun-tahun mati pun ilmunya berguna.

    Bukan caranya berpropaganda sana-sini kata pandai mahupun boleh mengira berbilion kali lagi hebat dari saya.

    Gunakan ilmu dengan bijak. Jika tidak takkan sampai tua nak jadi macam ni.

    Reply

    kilang fluoridaNo Gravatar Reply:

    betul tu…

    tapi apa yang lebih penting kita jangan bagi orang lain pergunakan kepandaian kita utk kepentingan org2 tertentu shj. macam apa yg jadi kepada nikola tesla:(…

    Reply

  46. danialNo Gravatar says:

    go adi ..go

    Reply

  47. Hafizah OmarNo Gravatar says:

    Salam semua..

    Mungkin dah terlalu lama isu Pasal si genius Adi ni.. satu je yg boleh aku katakan pasal perbezaan antara kita insan biasa yg ambik exam upsr,pmr,spm,stpm ni dgn adi yg genius tu..
    Yang dapat 5a,8a,10a dlm exam tu semua kita hanya belajar formula yg telah disediakan dan menghafal.. berbeza dgn adi yg mencipta formula untuk kita..lebih 230 formula yg telah dicipta oleh adi.. kita yg rasa pandai sgt tu..ada cipta formula ke..? iri hati pasal adi dapat mengajar satu dunia tentang formula dia..? haha.memanglah..org melayu kuat PHD.. jadinye..aku memang tak heran ada comment yg negative pasal adi ni.. sebab kebanyakan ‘mereka’ yg dikatakan pelajar terbaik upsr,pmr,spm ni kalau masuk u pun tak tentu dapat kerja.. adi dah sah2 ada karier dia.. ciptaan Allah yg maha hebat. Kadar lah diri kita dulu sebelum nak dibandingkan dengan adi..sekian

    Reply

  1. 2012/01/22

    [...] dalam entri ini bukanlah semata-mata orang yang pandai dari segi akademik sahaja macam AdiPutra tetapi ianya takrifan bagi seseorang yang memang mempunyai bakat semulajadi yang hebat dalam [...]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge