Adi Putra, genius matematik

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Mesti ramai yang mengenali Adi Putra, ( kecualilah kalau anda tak baca suratkhabar atau tengok berita ye) seorang insan yang mempunyai bakat dalam Matematik. Baru sebentar tadi saya melayan siri AC? Sempoi. Bukan nak tengok siri tu sangat tapi cuma nak tengok kemampuan Adi Putra. Dari segi kepakaran matematik tak perlu dipertikaikan kerana memang beliau genius tapi saya tertarik dengan sajak yang di deklemasikan ( betul tak ejaan??) . Tak pasti samada sajak tu ditulis oleh beliau atau tidak tapi memang tersirat… Semangat tu..

Layan sajak Adi Putra ‘ Akulah Adiputra’

Peringatan :-
Video ini dapat dilihat sekiranya anda boleh akses youtube. Sekiranya anda melayari blog ini di pejabat, kemungkinan akses kepada youtube di block oleh pihak pentadbir anda. Pergila ke cyber cafe untuk menontonnya.

Ini sajaknya :-

Akulah Adi Putra
Melayu tdk penah lupa
duduk tahun satu rasanya tersiksa
tiada siapa peduli
tetapi aku bisa bedakan
ilmu Allah bagi dan ilmu diajar guru bermula dengan
‘A’, ‘B’, C ,’one’, ‘two’, ‘three’, ‘alif’, ‘ba’, ‘ta’
di mana trillion di manakah billion,
di mana tafsir Al Quran
di mana doa2 para nabi para wali
untuk apa aku disini
aku berfikir rasional aku berfikir international
pandai aku bijak aku comel aku hanya untuk ditonton diuji dan dipuji
aku malu alangkah ruginya mereka
untuk apa semua ini
di mana mata hati mereka
pujian biar bertempat
marah bila bersopan
kurang ajar biarlah berbudi bahasa
tersirat mereka tak nampak
tersurat sahaja mereka lihat
di mana silapnya
Rasulullah memimpin ummah
hebatnya baginda
pimpinlah aku
doakanlah aku
aku punya cita-cita
aku punya idola
barangkali aku kecil mereka
hanya ketawa

Allah maha perkasa
tahfiz Al Quran itu hebat
Hafaz Yaasin itu penerang hati
matematik itu tunjang ilmu

ayuh bangsaku bangunlah
kita bertemankan islam
kita penuhkan ilmu didada
kita jadikan melayu paling hebat di persada dunia
bersamaku adi putra
akulah modal insan
anak melayu jati
wawasan 2020
takkan melayu hilang di dunia
pantang melayu menderhaka pada sultannya
pemuda harapan bangsa
pemudi tiang negara
mengapa bersembunyi diri di balik ibu pertiwi
sejengkalpun tanahairku dijajah
biar putih tulang jangan putih mata

— tak dapat tangkap perkataan diucapkan..
Update — telah diubah kepada melayu..

This article has 72 Comments

  1. wahai adi putra. memang terbukti kebijaksanaan anda dan ternyata Allah itu Maha Berkuasa.

    Tiada siapa yang paksa anda untuk menduduki UPSR,PMR,SPM…teruskan perjuangan anda.

    Tapi boleh je kan sit for all those exams and still share your formulas with the nation. The ability to stand out among the society is brilliant, but the willingness to stand on the same ground and yet stand out among us is far more greater.

    Reply

  2. sy bangga ada ank melayu yang genius math.. tp x nk ke manfaat kan matapelajaran 2 sebagai satu perkara yang penting dalam hidup???

    Reply

  3. No. Dia ni budak yg belum “terkeluar” lg pun. X spatutnya diagung-agungkan…

    Reply

  4. assalamualaikum…

    siapakah adi putra ini sebenarnya???ingin tahu.sama2 la kita fahami dan dalami ungkapan sajak yang di sampaikannya.

    “untuk apa aku disini
    aku berfikir rasional aku berfikir international
    pandai aku bijak aku comel aku hanya untuk ditonton diuji dan dipuji
    aku malu alangkah ruginya mereka
    untuk apa semua ini
    di mana mata hati mereka
    pujian biar bertempat
    marah bila bersopan
    kurang ajar biarlah berbudi bahasa
    tersirat mereka tak nampak
    tersurat sahaja mereka lihat
    di mana silapnya
    Rasulullah memimpin ummah
    hebatnya baginda
    pimpinlah aku
    doakanlah aku
    aku punya cita-cita
    aku punya idola
    barangkali aku kecil mereka
    hanya ketawa”

    siapa adi putra ni,adakah??…tunggu..

    Reply

  5. Biasala kiter…..terlupa tentang ilmu tapi lebih memandangkan “kelayakan” atau qualification. Kalau kita mencari ilmu, ia akan menambah sikap baik kita kerana kita sedar akan tujuan ilmu itu diberikan kepada kita. Tetapi kalau kita sebenarnya mencari “kelayakan” supaya “bergelar”,akan wujud rasa riak dan memandang rendah kepada mereka yang kurang atau berilmu tapi tidak “berkelayan”. Kerana itulah hari ini ramai yang “berkelayakan” tidak menunjukkan contoh teladan yang baik dan suka memandang rendah kepada orang yang bukan dari kalangan mereka.

    Adi telah dikurniakan ilmu, ujilah ilmunya, mengapa persoalkan kelayakannya (keperluan untuk melaluipelbagai pepriksaan) untuk mengesahkan ilmunya? Saya tahu apa jawapan para akademik kerana saya pun dari kalangan itu. Tapi sudah tentu ada cara untuk mengesahkan ketulenan ilmu anugerah beliau itu selain melalui sistem peperiksaan konvensional. Halo orang akademik! Kekadang kepercayaan yang terlalu fanatik kepada sesuatu sistem itu lah yang menutup mata kita kepada kemungkinan baru! Bukankah orang akademiklah yang sentiasa perlu memikir dan melihat kemungkinan baru…?

    Reply

  6. Brader Cambridge ni kaki tengok DVD ni…
    Nak jugak ‘bersajak’ macam si Adi tu….
    Apalah salahnya kita memuji Adi ni…pujian itu satu motivasi untuk dia supaya dia tidak tersalah langkah dlm kehidupan…pujian itu juga kan doa tuu…
    Aparaaa….

    Reply

  7. that s correct fatihah adi mmg genius and saya sokong fatihah.insyaalah safiah akan mendoakan adi untuk maju ke dapan dari semasa ke semasa…wssalamADI.safiah sama umur dgn adi…

    Reply

    nafees Reply:

    Saya akan mendoakan Adi.saya pon sama umur dengan Adi

    Reply

  8. Nama saya Hj Rosli Bin Buang, saya tinggal di Melaka dan Saya adalah Pengerusi PIBG SK Pulai, saya dengan rasa besar hati ingin menjemput Adi Putra ke Sekolah Kebangssaan Pulai, Melaka untuk memberi ceramah dan motivasi kepada pelajar-pelajar tahun 5 dan 6. Sehubungan dengan itu, bagaimanakah saya boleh menghubungi adik Adi Putra dan berapakah kos yang pihak kami perlu bayar apabila menjemput adik Adi Putra ke sekolah kami.

    Saya berharap dapat memberi jawapan dengan kadar segera demi masa depan anak-anak melayu.
    Sekian terima kasih.

    Reply

    zool Reply:

    minta maaf hj.. saya tiada maklumat mengenainya….

    Reply

  9. Satu je x cukup bang… Setakat mcm adi ni yahudi bersepah2… Kesian…melayu baru ada satu…mcm mana nak maju….kalaulah kita ada lg 1000000 adi putra kan baguih

    Reply

  10. So….kita perlukan 3 generasi untuk melahirkan generasi yg semuanya berotak mcm adi ni supaya melayu menjadi bangsa yg superior di masa akan dtg…bagaimana? Anda kaji la caranya

    Reply

  11. Macam ni saya tak bangga langsung. Pandangan saya berbeza sedikit. Apalah bagusnya manusia itu kalau pandai tapi tak boleh berbakti kepada masyarakat.

    Prove it, buktikan, dapatkan SPM, Ijazah, Degree, Master, PhD kalau betul-betul berbakat.

    Walau IQ lebih hebat dari Einstein, Mahupun Newton, mereka lagi bagus sebab dah bertahun-tahun mati pun ilmunya berguna.

    Bukan caranya berpropaganda sana-sini kata pandai mahupun boleh mengira berbilion kali lagi hebat dari saya.

    Gunakan ilmu dengan bijak. Jika tidak takkan sampai tua nak jadi macam ni.

    Reply

    kilang fluorida Reply:

    betul tu…

    tapi apa yang lebih penting kita jangan bagi orang lain pergunakan kepandaian kita utk kepentingan org2 tertentu shj. macam apa yg jadi kepada nikola tesla:(…

    Reply

  12. Dengan nama Allah saya beri komen pada Cambridge, saya memamng akui Adiputra adalah genius yang hebat bukan kita nak agungkan beliau ,cuma Kerajaan Kita terutama Kementerian pelajaran kita tidak tahu nak buat apa dengan Adi.Pada saya bukan cara Adiputra kena lalui UPSR,PMR dan seterusnya macam orang biasa.Tapi beliau perlu diajar dengan kadar cepat contohnya beliau sudah boleh memasuki Tktan 5 dan jalani 2 tahun sebelum memasuki peperiksaan.Kita yang tak boleh fikir ke depan kerana kita bukan genius macam dia.Di luar negara seperti Singapura, kanak-kanak begini dah boleh masuk U.

    Reply

  13. Salam semua..

    Mungkin dah terlalu lama isu Pasal si genius Adi ni.. satu je yg boleh aku katakan pasal perbezaan antara kita insan biasa yg ambik exam upsr,pmr,spm,stpm ni dgn adi yg genius tu..
    Yang dapat 5a,8a,10a dlm exam tu semua kita hanya belajar formula yg telah disediakan dan menghafal.. berbeza dgn adi yg mencipta formula untuk kita..lebih 230 formula yg telah dicipta oleh adi.. kita yg rasa pandai sgt tu..ada cipta formula ke..? iri hati pasal adi dapat mengajar satu dunia tentang formula dia..? haha.memanglah..org melayu kuat PHD.. jadinye..aku memang tak heran ada comment yg negative pasal adi ni.. sebab kebanyakan ‘mereka’ yg dikatakan pelajar terbaik upsr,pmr,spm ni kalau masuk u pun tak tentu dapat kerja.. adi dah sah2 ada karier dia.. ciptaan Allah yg maha hebat. Kadar lah diri kita dulu sebelum nak dibandingkan dengan adi..sekian

    Reply

  14. The Missing Legend

    Adi Putra masih lagi meneruskan menimba ilmu untuk merealsasikan apa yg beliau kata kan…Telah tamat mempelajari 8 bahasa…formula matematik telah bertambah banyak hingga 200 lebih di cipta nya….Bengkel matatematik juga masih ada…

    Jika ada anak yg berusia 7 tahun ke atas, hantar lar ke bengkel matematik yg di anjurkan nya, Hanya dalam masa satu hari , InsyaALLAH anak anda akan pintar dalam matematik bayaran hanya RM150.00 .

    Add di Facebook – ADi Putra untuk maklumat tentang bengkel yg akan di adakan pada 18 Dec & 23 Dec ini…

    Beliau juga ada mengeluarkan product ubat ubatan dari herba yang telah diluluskan oleh Kementerian Kesihatan ,

    Add di Facebook – Selimut Putih untuk maklumat lanjut

    Terima Kasih.

    ****

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *