post

2 pemanah raih pingat Piala Dunia 2016

Sukan memanah bukanlah sukan yang popular di Malaysia namun kita mempunyai nama-nama yang gah hingga ke peringkat dunia.
Pada kejohanan Piala Dunia Memanah Dalam Dewan 2016 yang berlangsung di Bangkok, Thailand minggu lalu menyaksikan wakil negara mencatat keputusan memberangsangkan.

Pemanah muda negara, Hannah Irdina Hazudin dan Hariez Izkandar Zainal Habsahli berjaya membawa pulang pingat perak dan gangsa dalam kategori remaja.
Hannah berjaya meraih perak dalam acara recurve novis wanita yang dimenangi oleh atlet tuan rumah, Sataporn Artsalee manakala pingat gangsa juga diraih pasukan tuan rumah melalui Nattapat Nkham.

Hariez pula berjaya mengondol gangsa dalam acara recurve Novice lelaki di belakang pingat perak oleh Aittiwat Scithog dari Thailand dan emas oleh Seyedabolfazl Hosseini dari Iran.
Satu kejayaan yang boleh dibanggakan oleh ‘Team Memanah’ negara. Sememangnya negara mempunyai bakat-bakat memanah bertaraf antarabangsa seperti Khairul Anuar Mohamad yang pernah beraksi di Olimpik 2012 dan 2016.
Semoga mereka mampu meneruskan kecemerlangan sekaligus mampu mencipta sejarah hingga ke Sukan Olimpik Tokyo 2020 nanti.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.