Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

10 Sebab Kenapa Sukan Renang adalah Terbaik

Sukan renang merupakan sukan yang baik namun ianya kurang mendapat perhatian dalam media masa. Berenang mampu membakar ribuan kalori kerana ia menggunakan keseluruhan pergerakan badan. Ia juga menjadikan badan anda lebih segar selepas melakukan aktiviti tersebut. Berikut merupakan 10 sebab kenapa berenang merupakan sukan terbaik untuk diceburi :-

Berenang membuatkan anda terasa yakin

  • Ini kerana anda akan menghabiskan seharian dengan pakaian yang seadanya bersama-sama mereka yang menyertai aktiviti tersebut.

Berenang memberikan anda melihat matahari lebih daripada orang lain

  • Ketika berenang , anda akan melihat matahari terbit dimana kajian mendapati 90% perenang melihat lebih matahari berbanding orang lain. Perenang juga menyaksikan keindahan matahari ketika berenang, menggigil serta mengambil nafas.

Berenang mampu membuatkan anda lebih bijak

Perenang adalah atlet paling bersih

  • Berenang di dalam klorin membersihkan badan dari bakteria.

Berenang menjadikan diri anda seksi

  • Perenang biasanya mempunyai badan yang menarik dimana dadanya akan bidang serta mampu menguruskan badan. Ini kerana ia boleh memecahkan lemak-lemak dalam badan.

Sesiapa juga boleh berenang

Berenang bersama keluarga
  • Tidak seperti sukan lain yang memerlukan ketahanan fizikal, berenang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja (dengan syarat mempunyai teknik berenang). Banyak kaedah berenang yang boleh dilakukan samada anda muda atau tua.

Berenang merupakan sukan popular di Olimpik

Pemenang Pingat Emas Olimpik 2016 Joseph Schooling
  • Mungkin peminat sukan renang mengetahui tentang popularity sukan ini. Malahan kejayaan perenang Singapura, Joseph Schooling memenangi Olimpik di Rio pada tahun 2016 membuktikan atlet Asia Tenggara juga boleh bersaing dengan atlet luar negara.

Sukan renang adalah kaedah untuk membebaskan diri

  • Melalui berenang anda berada dalam keadaan yang tenang. Tiada teknologi sebaliknya anda perlu bertahan untuk terapung dalam air.

Berenang dapat membantu anda melakukan aktiviti ketika di hotel

  • Jika anda ke hotel, biasanya akan disediakan kolam renang. Dengan mempunyai ilmu berenang anda sudah boleh melakukan aktiviti mudah yang menyihatkan.

Berenang adalah seperti terbang

  • Mungkin kita tidak boleh terbang namun dengan melakukan aktiviti renang ia boleh menyebabkan kita berangan seperti burung di udara.

Sumber :- MindGreen

Itu serba sedikit mengenai sukan renang yang boleh dijadikan aktiviti harian. Bagi yang nak belajar berenang anda boleh rujuk laman web http://www.swimminglesson.com.my/ dan pilih lokasi berdekatan anda. Ataupun boleh dapatkan ebook di gambar bawah ni

Please follow and like us:
error0

6 thoughts on “10 Sebab Kenapa Sukan Renang adalah Terbaik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)