10 Kampung Indah di dunia

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Terbaca satu artikel mengenai 10 kampung yang indah di dunia di Yahoo . Jadi elok kalau dikongsikan bersama..

1. Savoca, Itali
view of bibury shops
image hosting png

Terletak di Sungai Coln di bukit barat-tengah England. Bibury telah ditemui pada abad ke-19 oleh penulis William Morris sebagai “kampung yang paling cantik di England”.
2. Savoca, Itali
savoca village 3
image hosting

sebuah perkampungan bersejarah Sicily yang terletak di atas bukit di antara bandar-bandar Messina dan Taormina. Kampung ini telah melebihi 1,000 tahun usia.

3. Sidi Bou Said, Tunisia
sidibousaid2 428x269 to 468x312
png image hosting

Perkampungan dimana kesemua banggunannya berwarna biru dan putih dimana ia terletak di Teluk Tunis.

4.Shirakawa-go, Japan
20080808 001
jpg image hosting

Diisytiharkan Tapak Warisan Dunia UNESCO pada tahun 1995, Shirakawa-go dikenali untuk rumah segitiga-bumbung, yang dibina dalam gaya menyerupai tangan yang dilipat.

5. Wengen, Switzerland
view from balcony
free image hosting

Kampung Switzerland yang berdekatan lokasi Alpine dan chalet kayu tradisional. Kereta telah diharamkan di sini selama lebih 100 tahun.

6. Eze, France
1 1191499920 driving to eze village
image hosting jpeg

Pandangan laut Mediterranean yang mempesona.Dibina pada zaman pertengahan di puncak cenuram persinggahan popular di French Riviera.

7. Cesky Krumlov, Czech Republic

cesky krumlov czech republic 484
image upload

Salah satu kampung tertua di Republik Czech, Cesky Krumlov ditetapkan di lembah di Bohemia selatan.

8. Pariangan, West Sumatra, Indonesia
p49826d21e32e0
image hosting

Sebuah monumen kebangsaan yang dilindungi terletak di kampung ini yang berdekatan dengan Gunung berapi, Gunung Marapi.

9. Göreme, Turkey
Kampung Goreme terletak dalam rantau Tengah Turki Anatolia.

p big2 785
free image hosting

10. St. George, Bermuda
st george bermuda
image host

St. George adalah bandar tertua diduduki Inggeris di benua Amerika, dan sedikit telah berubah sejak British mendirikan kediaman di sini pada 1612.

Agak mengecewakan bila tiada kampung dari Malaysia dalam senarai. Tapi takpelah, itu mungkin pendapat dari Yahoo je kan. Mungkin ada pelancong lain yang berpendapat Malaysia mempunyai kampung yang menarik,

Tapi walau hebat mana pun kampung orang, dah tentu kampung sendiri lebih menarikkan? Kampung kelahiran/ tempat membesar pasti adalah kampung terindah di dunia.. Tak gitu?

Sekian.

Pengunjung Entri Ini :3319

10 comments:

  1. betul tu, kampung sendiri paling menarik sebab banyak memori.

    Reply

    zool Reply:

    betul tu.. kampung sendiri la paling best sekali.. takde tandingan

    Reply

  2. chii tertarik ngan tunisia sebab kaler biru dan putih yg tenang
    ..
    switzerland sebab mendamaikan..lgi2 kawasan pergunungan…

    bermuda..sgt cantik..
    bestnya kalau berpeluang pergi ke salah satu tmpat2 yg dinyatakan

    Reply

    zool Reply:

    memang mendamaikan.. dapat lepak kat sana mesti selesa

    Reply

  3. Cantiknya kampung2 di atas tu… Kalau Malaysia ada dalam list kan lagi best… Indonesia pun ada dalam list jugak… Best kalau dapat pergi ke kampung2 tu..

    Reply

    zool Reply:

    tu le pasal.. kenapa ntah kampung malaysia takde pula.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

89,248 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam